11.09.2023 | 19:15
Радев: Смяна на ръководствата на службите с „наши хора“ от записа не е реформа
Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите, каза държавният глава

Който има амбицията да реформира службите трябва на първо място да познава законите, структурите, задачите, функциите и начините им на взаимодействие с чуждите служби. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководствата им с така наречените “наши хора” от записа.

Това коментира от Гърция президента Румен Радев, който посети 87-ото издание на Солунския международен панаир.

“Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите”, добави държавният глава.

“Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата “Джордж Тенет” от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолствоТО, те всъщност срещу посолството ли тръгват”, добави Румен Радев.

Президентът отново коментира подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

“Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удоволетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това”, посочи Румен Радев.

Той заяви, че очаква да бъде направен задълбочен анализ след бедствието в Царево, който да покаже как действат местните власти и държавата, както и каква е подготовката им за природни бедствия.

“Направете сами паралел с наводнението в Карловско, което беше много страшно. И тогава площадите на селата бяха засипани с отпадъци и дървен материал, но има една голяма разлика – там нямаше жертви. От първите часове там беше мобилизирана армията, бяха изпратени пожарна и МВР, там беше отряда от Софийска община, хеликоптери и тн. Там бяха министри и стояха дълго време. В едно такова бедствие най-важното е спасяването на човешките животи, осигуряване на нормални условия за съществуване на пострадалите, недопускане на епидемии и зарази. Аз наистина искам да се направи анализ точно в тази светлина – кой какво е бил длъжен да направи и когато се случи – как да участва”, категоричен беше държавният глава.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране