18.05.2023 | 10:42
Радев: Явно ще отнеме време, докато Северна Македония застане сред демократичните държави
"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани"

Явно ще отнеме време, докато Северна Македония застане сред демократичните държави. Ръководството на Северна Македония трябва да убеди гражданите си, че гради демократична държава, в която не се стреля и не се палят българските клубове, в която българите не са подлагани на системен тормоз, физическо насилие и режисирани съдебни процеси.

Това заяви президентът Румен Радев, който откри днес 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, посветена на регионалната военна свързаност и мобилност.

“Ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, но когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в конституцията си”, допълни президентът.

По думите му още през 2021 г. за първи път е поставил проблема с правата на българите в Северна Македония пред всички европейски партньори.

“Една година удържаш този процес, два пъти се наложи вето, докато европейските институции се убедиха, че това не е двустранен проблем, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство – недопускането на дискриминация. Това е процес, насаждан от десетилетия – цяла доктрина, основана на антибългарска идеология”, посочи още Румен Радев.

По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнася към Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

“Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в Македония са подложени на системен тормоз”.

Радев коментира и изявлението на главния прокурор Иван Гешев от понеделник, в което Гешев заяви, че е разговарял с политици, които “считал за приятели”. Държавният глава посочи, че не е нормално магистрати да се обаждат на политици.

“Виждаме това, които говоря от години – че има политическа намеса в работата на прокуратурата”, каза Радев.

По думите му много по-важно от личността на Гешев е ВСС – органът, който кадрува и взима решения. “Надявам се, че всичко което излезе наяве – вмешателствата, податливостта на членовете на ВСС, да покажат независимост и следване единствено на закона”, коментира той.

Радев обясни, че въпросът с изтеклите мандати във ВСС е трябвало да бъде решен отдавна от Народното събрание, но то е абдикирало и попита дали някой от парламента няма сметка от всичко, което се случва.

Президентът коментира и идеята на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов да се преразгледат отговорностите на служебното правителство и то да отговаря само за провеждането на избори.

Според Радев няма проблем, стига редовното правителство да си върши работа и да не завещава тежки кризи, както и да има компетенцията да пише закони – по ПВУ или съдебната реформа, например.

“Да могат да направят началния доклада за ОИСР, защото пак им го направи служебното правителство. Да помагат да организират справедливи и прозрачни търгове за газ. Служебното правителство договори и слотове, и капацитет за десетилетия напред. Няма проблем – стига редовните правителства да работят. Служебното правителство се договори с Лукойл да плаща данъци в България”, заяви Радев и определи предложението като абсолютно лицемерие.

Президентът коментира и процедурата за съставяне на мандати, като посочи, че следва строго конституционната процедура.

“Редовното правителство трябва да следва ясни принципи и да има приоритети и програма. Диалогът в последните дни между магистрати и партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалицията и задълбочава недоверието”, смята той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране