29.05.2022 | 7:10
Реал (Мадрид) е кралят на Европа
"Белите" победиха Ливърпул на финала в Париж

Реал (Мадрид) спечели за 14-ти път Шампионската лига след успех на финала в Париж с минималното 1:0 срещу Ливърпул. Попадението за “белия балет” вкара Винисиус Жуниор в 59-ата минута. За герой може да се счита и вратарят Тибо Куртоа, който имаше блестящи намеси.

Финалът на “Стад дьо Франс” ще се запомни с това, че започна с повече от половин час закъснение заради проблеми с организацията, които попречиха на сериозна част от феновете на Ливърпул да влязат на стадиона.

Футболистите на Юрген Клоп стартираха по-активно и можеха да поведат в 16-ата минута, когато Трент Алекзандър-Арнолд комбинира с Мохамед Салах, но изстрелът на египтянина отблизо бе отразен от Тибо Куртоа.

Четири минути по-късно белгийският страж отново се отчете с важна намеса, отклонявайки изстрел на Садио Мане в гредата.

Въпреки превъзходството на червените в края на първата част Реал (Мадрид) беше този, който прати топката във вратата на съперника чрез Карим Бензема. За съжаление на зрителите на „белия балет“ обаче попадението не бе зачетено заради засада, като ситуацията бе обстойно преразгледана с ВАР.

Второто полувреме започна равностойно, като Ливърпул продължаваше да бъде отбора, който владее повече топката, но Реал търпеливо очакваше своя момент.

Така се стигна до 59-ата минута, когато Федерико Валверде проби отдясно и пусна успоредно подаване към наказателното поле, където намери непокрития Винисиус Жуниор, а бразилецът не остави шансове на Алисон с удар от близко, реализирайки за 1:0.

Играчите на Ливърпул очаквано се втурнаха в търсене на изравнителния гол, като на два път Мохамед Салах беше много близо до това да се разпише, но и в двата случая последното препятствие пред гола се оказваше Тибо Куртоа.

Именно отличните намеси на белгиеца помогнаха на “белия балет” да запази аванса и да триумфира за 14-ти път с “Ушатата”.

За техния треньор Карло Анчелоти пък това беше четвърти успех в турнира и втори като наставник на Реал след сезон 2013/14.

По този начин италианецът се превърна еднолично в най-успешния треньор в историята на Шампионската лига, изпреварвайки Боб Пейсли и Зинедин Зидан, които имат по три трофея.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране