24.06.2023 | 14:51
Румен Радев: Ако Кремъл се обедини, “Вагнер” няма шанс
Виждаме пълномащабната слабост на Русия, коментира Володимир Зеленски

В първи коментар на български управляващ политик по актуалните събития в Русия президентът Радев не даде шанс на ЧВК “Вагнер” да успеят в намеренията си.

“Обстановката е динамична, а информацията е оскъдна. Важно е да знаем какви са причините – сваляне на Путин или старите му разправии (на Пригожин, бел.р.) с Министерството на отбраната”, коментира президентът Румен Радев от Виена, съобщи бТВ.

Той е първият български държавник, който взема отношение по събитията. Радев отбеляза, че е проблем формирането на наемна армия, тъй като е трудно да се каже какво ще се случи с нея след края на една война.

“Последната локация на „Вагнер“ не е на фронта и тук трябва да се замислим каква е целта ѝ. Тук са въвлечени потенциални военни действия на територията на Русия – това ще има ефект“, посочи Радев. “Трябва да дефинираме какво значи победа. Пригожин има ограничена сила и локална власт. Ако Кремъл се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че (“Вагнер”) има шанс“, каза още държавният глава.

“Във всички случаи в Русия има метеж. Службите да следят процесите в Русия, това е изключително опасно. Тези групи са само на 500 км от нас и са въоръжени, професионалисти. “, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи Нова тв. “Реформите трябва да направят службите по-мощни, а не да си сложиш депутата шеф на служба, защото искаш всички постове в държавата да са само на 36 депутата”, заяви Борисов, визирайки ПП. “Преди сме водили най-балансираната политика между Изтока и Запада. В момента, в който Русия се превърна в Путинов режим, ние имаме само едно място – демокрацията.”, заключи Борисов.

“Колкото по-дълго Русия държи войската си на нашата земя, толкова повече хаос ще получи”, коментира в “Телеграм” украинският президент Зеленски.

“Всеки, който тръгва по пътя на злото, разрушава себе си…Русия дълго маскираше с пропаганда слабото си и глупаво управление. Но вече хаосът е толкова голям, че с нито една лъжа не можеш да го скриеш. И всичко това е заради един човек, който отново и отново ни плаши с 1917 г., въпреки че не е в състояние да постигне нищо друго. Слабостта на Русия е очевидна. Пълномащабна слабост”, написа Зеленски. По-рано съветникът му Михайло Подоляк нарече метежа на Пригожин и “Вагнер” “начало на гражданска война в Русия”.

Европейската комисия смята случващото се в Русия около Евгений Пригожин за вътрешен за Русия въпрос, заяви говорител на ЕК, предаде БГНЕС.

„ЕК смята случващите се в момента събития за вътрешен за Русия въпрос. Наблюдаваме ситуацията“, заяви той. Представител на германския канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин “следи внимателно” събитията в Русия.

“Президентът следи много внимателно ситуацията. Както и преди, сме съсредоточени в помощта за Украйна”, коментираха представители на Елисейския дворец.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че е провел консултации с премиера, Министерство на отбраната и съюзниците във връзка със ситуацията в Русия. “Ходът на събитията отвъд източната ни граница се следи постоянно”, написа в Туитър Дуда. Представител на НАТО също съобщи, че организацията следи ситуацията.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране