09.06.2021 | 16:41
47-годишният майор Валентин Терзиев е пилотирал МиГ-а, паднал в Черно море
Шансовете да бъде открит не са големи, каза Стефан Янев

Продължава спасителната операция на военноморските сили край Шабла, където български изтребител МиГ-29 падна по неизяснени причини по време на учение. Инцидентът се случи при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България малко след полунощ.

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев (47-годишен) от Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерството на отбраната. Той е много опитен пилот.

Родом е от Асеновград. Терзиев е семеен, с дете на 12 години.

Служебният премиер Стефан Янев даде във Варна брифинг по темата и заяви, че предвид изминалото време и условията в морето, шансовете пилотът да бъде открит не са големи.

Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет.

Няма информация за точното място, където снощи изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът. Това заяви за БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Няма и информация дали пилотът е катапултирал, допълни той.

„Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал.

Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал и той излъчва едни сигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.

Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране.

Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно“, коментира служебният военен министър.

Това не е първият инцидент с машини на бойната ни авиация през последните години.

През 2017-та вертолет „Пантер“ на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение.

През 2018-та военен хеликоптер Ми-17 пада край „Крумово“, Пловдив. Двамата пилоти загиват.

Най-сериозният инцидент е през 2012-та година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране