08.04.2024 | 11:44
Без реформа кабинетът вдигна заплатите на всички чиновници
По 200 лв. повече ще получават работещите на най-ниските нива в администрацията, а по 300 лв. - началниците

За пореден път вместо реформа във възнагражденията на чиновниците се стигна до разпределяне на милиони левове на калпак. Новият модел на заплащане в администрацията, от който се очакваше да отстрани диспропорциите между бедни и богати министерства и агенции, всъщност се оказа вдигане с твърда сума на абсолютно всички заплати. Рязко се увеличават и минималните заплати, отново за всички нива в администрацията. Новият модел за пореден път отказва да се занимава с голямо разходно перо за персонал – наличните средства за допълнително материално стимулиране.

Това става ясно от одобреното от правителството постановление за разпределяне на близо 270 млн. лв. за заплати на чиновниците. Парите бяха отпуснати в държавния бюджет с категорично изискване с тях да бъдат отстранени трупани с години диспропорции, но от постановлението става ясно, че задачата се е оказала непосилна.

Одобреният от министрите в оставка модел предвижда да бъдат вдигнати възнагражденията на абсолютно всички служители, които са били обект на анализ, от общо 304 администрации – министерства, агенции, комисии, областни администрации и т. н. Индивидуалните заплати на тези чиновници се вдигат с твърда сума – от 200 лв. за най-ниското ниво (изпълнител) до 300 лв. за ръководно ниво 2 (главен секретар в министерство). Така се увеличават индивидуалните основни месечни заплати на всички държавни служители, независимо дали работят в бедна или богата структура и има ли диспропорция в бюджета на съответната администрация за заплати или не.

Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. – тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво – съветник в дирекция “Правна” на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати.

Вдигането на тези минимални нива е по-свързано с основната цел на задачата – справедливост, защото при служители, които не могат да достигнат новия минимум с одобреното твърдо увеличение от 200 до 300 лв., ще получат повече. Новите минимуми премахват и съществуващи абсурдно ниски нива на възнагражденията, които нямат нищо общо с реалните заплати, а само създават изкуствено ниска долна граница.

От вдигането на минималните заплати и необходимостта да получат по-висока твърда добавка за достигането им ще се възползват 8377 служители, за някои от които увеличението може да достигне реално до 98% спрямо получаваното в момента. Авторите на анализа не представят разчет, който да покаже какъв финансов ресурс ще се разпредели по формулата с твърдата сума и какъв допълнителен ефект идва от въведените нови минимуми, които ще се усетят от най-ниско платените служители.

Целият този модел има почти няма нищо общо с представения преди него анализ за големите диспропорции в държавната администрация. Самият отказ да се изследва делът от целия бюджет на конкретните администрации, който отива за допълнително материално стимулиране, е много сериозен компромис. В анализа по тази тема, готвен от администрацията на Министерския съвет, се обяснява, че тези данни следва да бъдат изследвани от финансовото министерство.

Разходите за ДМС не могат да надхвърлят 30% от разходите за възнаграждения и осигуровки, но в едни министерства и агенции има пари за бонуси, в други – не. Натрупани са и много сериозни исторически диспропорции с безпринципно вдигане на индивидуалните основни месечни заплати в отделни министерства.

Това се признава в прав текст в анализа на МС, че от началото на 2020 г. до края на 2023 г. съответните правителства са приели 89 постановления за увеличаване на разходите за заплати в държавната администрация на обща стойност 947,7 млн. лв. Дори и на места да е помогнало за преодоляване на съществуващи дисбаланси, всички тези решения без отчитане на общия модел на заплащане водят до нови диспропорции, признава администрацията на МС.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране