16.10.2023 | 16:57
Генералното консулство на Русия във Варна затвори врати
В последните една-две седмици от сградата се е наблюдавало активно движение на коли и хора

Сградата, в която дълги години във Варна се помещаваше консулството на Руската федерация на ул. „Македония“ затваря, съобщава OFNews. Договорът с българското Външно министерство, която е собственик на сградата, изтича на 1 ноември.

В последните една-две седмици от сградата, която се намира на 100-тина метра от община Варна, се е наблюдавало активно движение на коли и хора. От няколко дни липсват и табелите, които информираха, че в там се намира генералното консулство на Русия във Варна.

Потвърждение за затварянето на консулството, което остана със силно орязани функции след като България изгони няколко десетки дипломати и административен персонал по време на правителството на Кирил Петков през юли миналата година, допреди няколко дни се намираше на страницата във Фейсбук на службата (руският консул във Варна също беше в списъка на изгонените).

https://www.facebook.com/varna.cons/posts/pfbid02JDCXWatj4Tdw5o9rYTVtBBuKP56fjCCeu3kYRyRVNpJ85FTDbNFZxxRKEAqTunW1l?ref=embed_post

С дата 2 септември там беше написано, че от 2 октоври Генералното консулство спира да приема и издава документи.

“Сега” припомня:

България отзовава 70 руски дипломати през юни 2022 г.. Новината съобщи изненадващо тогавашният премиер в оставка Кирил Петков в Народното събрание. В посолството в София работеха 114 дипломатически служители, което означаваше драстично орязване на персонала му. До момента в нито една друга страна в Европа не са гонени толкова дипломати накуп. България е следвана от Полша и Германия. Полша отзова през март с.г. 45 служители на руското посолство, а месец по-късно Германия – 40, въпреки че имаше намерение за 100.

Подобен ход бе безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно. Дипломатическата служба на България в Мосва обаче е доста по-малобройна.

През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

Премиерът в оставка заяви тогава, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. “Това са 70 човека, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие”, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

“Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъде отзован от България”, каза още Петков. “Това не е агресия срещу руския народ. Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”, допълни още той.

През март 2022 г. България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. “Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук”, възмути се тогава той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране