03.02.2020 | 12:00
Не можем да си върнем Васил Божков oбратно в България
Няма правен механизъм за екстрадицията му от ОАЕ

Екстрадирането на Васил Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и Обединените арабски емирства, обяви адвокатът Димитър Марковски.

Босът на “Нове холдинг” и ПФК Левски беше задържан в ОАЕ. В неделя главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се изготвят необходимите документи за екстрадицията.

Божков е обвиняем по седем обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

“До момента няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Имало единствено проектодоговор, който обаче все още не е факт”, поясни адвокат Марковски пред “България он еър”.

Той прогнозира, че ако договорът все пак бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. Според него ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор. Предаването на Божков може да се случи само на базата на доброволни договорености между съдебните власти на двете страни.

Марковски подчерта, че Божков не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото това би било драстично нарушаване на човешките права.

Както вече стана ясно, в Обединените арабски емирства бяха арестувани и двама от приближените на Васил Божков – Александър Тумпаров, който е управител на “Еврофутбол” и член на надзора на футболен клуб Левски, както и Георги Попов – мажоритарният собственик на ПФК Левски.

На летището във Виена в събота бе арестуван и Борис Бекяров. Така всичките четири лица, намиращи се в чужбина, за които главният прокурор Иван Гешев съобщи, че срещу тях са повдигнати обвинения, са задържани.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране