20.12.2023 | 13:01
Прокуратурата е отказала очна ставка на Божков с Борисов и Горанов
Миналата седмица прокуратурата прекрати делото за принуда срещу Божков, който твърди, че е бил принуден да даде 60 млн. лв. като "такса спокойствие"

Софийската градска прокуратура е отказала искането на хазартния бизнесмен за очна ставка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и бизнесмена Кирил Домусчиев. Това се вижда от постановление на прокурор Марина Ненкова от 23 ноември т.г., с което “Сега” се запозна.

Миналата седмица прокуратурата прекрати делото за принуда срещу Божков, който твърди, че е бил принуден да даде 60 млн. лв. като “такса спокойствие”. Прокурор Ненкова прие, че няма безспорни доказателства, а Божков и останалите си противоречат, знаело се, например, че той отива към финансовото министерство с големи суми кеш в себе си, но няма доказателства дали си е тръгвал с празни ръце. Божков вече обяви, че няма да обжалва в съда прекратяването, за да даде възможност горестояща прокуратурата да провери постановлението за прекратяване и евентуално да го отмени.

Очната ставка е поискана от Божков и защитата му на 16 ноември, след като са им били предявени материалите по разследването, по което миналия март МВР арестува за 24 часа Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Прокурор Ненкова обаче приема, че макар и очните ставки да са метод за отстраняване на противоречия в показанията, в този случай няма да свърши работа, защото всички свидетели вече ясно и недвусмислено са дали показанията си. И ако ги променят, биха се улучили в лъжесвидетелстване.

Самата прокурорка изрежда къде са противоречията в показанията на Божков и Борисов: за провеждани срещи и разговори между тях, при които са били обсъждани промени в Закона за хазарта през 2014 г., за изпращането на Божков при Менда Стоянова от Бойко Борисов във връзка с тези законови промени, за изпращането на Севделина Арнаудова при Божков за получаване на различни суми, за отправени заплахи от Борисов спрямо Божков, свързани с хазартния му бизнес, за изпращането на Божков на среща с Горанов след приемане на промените в Закона за хазарта през 2014, на която да му бъде казано какво да прави, за придобиване на ПФК “Левски” от Божков и негови съдружници, за предлагани промени в Закона за хазарта през 2018 г.

Противоречията в показанията на Горанов и Божков пък са за разговор между тях след приемането на Закона за хазарта през 2014 г., на които от страна на Горанов е било заявено, че Божков трябва да плаща, за да получава помощ и занапред от Горанов и Борисов, за отправени заплахи, за преговори за продажба на хазартния бизнес, за предлаганите промени в Закона за хазарта през 2018 г., договори между “Нова броудкастинг груп” и “Национална лотария” и “Ню геймс”.

Противоречията в показанията на Божков и Домусчиев, изредени от прокурорката, са за заплахи, свързани с хазартния бизнес на Божков, както и за паметна записка, подписана от двамата.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране