03.11.2023 | 17:43
Русия изгони кореспондента на БНР
Припомняме, че ДАНС изгони кореспондента на "Российская газета" Александър Гацак като заплаха за националната сигурност

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио да напусне веднага страната в отговор на действията на София по отношение на журналиста от “Российская газета”, съобщиха от Министерството на външните работи на Русия, цитирани от РИА “Новости”.

“Москва е готова да преразгледа решението си, ако София вземе положително решение по акредитацията на журналиста от “Российская газета”, отбелязват от министерството.

Кореспондент на БНР в Москва е Ангел Григоров. Според БНР Григоров още не е уведомен за решението. На 1 ноември, след като се разбра за изгонването на руския журналист, той бе извикан за разговор в руското МВнР, но подробности от разговора не бяха разпространени.

ДАНС изгони кореспондента на “Российская газета” Александър Гацак като заплаха за националната сигурност. На 29 септември 2023 г. Гацак е бил призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция” на МВР, а по-късно – в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност”. Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива в руското посолство. В тази връзка ДАНС е потърсила съдействие от Министерството на външните работи.

Гацак напуснал територията на България на 01.11.2023 г.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране