20.10.2023 | 10:42
Тагарев: С Румъния и Турция започваме противоминна операция в Черно море
Страната ни ще има дронове, каза министърът на отбраната

България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на форум, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море.

„Остават за уточняване на някои малки детайли. Аз лично разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и за износа на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, а и въобще за сигурността на изхранването в голяма част от света“, категоричен бе той.

По думите му не се предвижда в операцията да се включат украински сили.

Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени, каза още Тагарев.

Имаме още месец да работим по тази програма. Ще има промени. Някои проекти ще бъдат приотизирани на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един-два проекта може да отпаднат, каза министърът, но добави, че все още няма взети решения.

Предвижда се да има дронове. Българската армия използва дронове, има две процедури за обществени поръчки и договори, сключени за различни типове дронове, конкретно за Сухопътни войски.

Със сигурност използването на такива автономни средства или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата, коментира Тагарев.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране