05.04.2024 | 11:06
Увеличава ли се цената на добиваните въглища?
Инж.Любомир Спасов, ТЕЦ Бобов Дол: Цялата електроенергийна система е толкова навързана, че поскъпването на маришките въглища с 30%, може да я катурне цялата.

Инж.Спасов, през тази седмица се заговори широко за намерението на държавните мини да увеличат цената на добиваните въглища с 30%. ТЕЦ Бобов Дол ще бъде ли засегнат от увеличението?

Да, за съжаление, ако поскъпването се реализира, ще бъдем засегнати. ТЕЦ Бобов Дол не работи пряко с Мини Марица Изток, но използваме техните въглища след като са преминали процес на обогатяване от трето дружество, чрез което ги купуваме.

Факт е, че работим активно по плана за диверсификация на горивния микс, но все още значителна част от него е съставена именно от въглищата. А и не малка част от въглищата, които пристигат в ТЕЦ Бобов Дол, са именно лигнитите от Мини Марица Изток.

До каква степен ще се отрази поскъпването на тази суровина върху Вашата производствена дейност?

Ще се отрази пряко, тъй като на този етап все още въглищата имат значителен дял при формирането на себестойността на произведената електрическа енергия. Със сигурност подобно неочаквано събитие ще доведе до поскъпването на нашата продукция, което значително ще наруши сроковете за изпълнение на всички планове за инвестиции. А колкото по-бързо ги изпълняваме, толкова по-скоро ще спрем да използваме въглища.

Смятате ли, че голямо дружество като ТЕЦ Бобов Дол може да фалира вследствие на подобно поскъпване на основната суровина, която използва?

Бих казал, че нас ни спасява фактът, че вече до някаква степен сме диверсифицирали горивния микс. А и от друга страна, въпреки че основна част от използваните въглища са добити именно от държавните мини, все пак имаме други 3 по-малки доставчика на основно гориво, които ако задържат цените си, ще можем до известна степен да диверсифицираме този риск.

Естествено, при лошо стечение на обстоятелствата, не изключвам и най-лошият сценарий. Но централи като Топлофикация Сливен или Топлофикация Перник, които имат доста по-малко производство от нашето, са значително по-застрашени от бърз фалит, ако поскъпването с 30% стане факт. Ако при нас вероятността за прекратяване на дейността е 30%, за тях е поне 60%.

Смятате ли, че поскъпването на цената на лигнитите от държавната мина е единственият начин дружеството да бъде спасено?

За мен това решение е лишено от икономическа логика. Дори и да не говорим за нас частниците, защо никой не отчита какъв ще бъде ефектът за държавната централна, която използва същите тези застрашени от значително поскъпване въглища?

Ако държавата вземе решение да спаси Мини Марица Изток по този начин, ще подпише смъртната присъда не само на редица частни централи в страната, а и на държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Не мисля, че решението на икономическите проблеми на едно държавно дружество, трябва да бъде за сметка на работата на друго предприятия със същия принципал.

Отделно, ако въглищата поскъпнат, НЕК ще трябва да увеличи разходите си за тока, произведен от американската централа, което означава, че освен ползвателите на въглища, дори  Общественият доставчик ще бъде натоварен с по-високи разходи. Да не говорим, че това ще доведе и до искане за по-висока компенсация от Фонд Сигурност на електроенергийната система.

Цялата електроенергийна система е толкова навързана, че поскъпването на маришките въглища с 30%, може да я катурне цялата.

Това означава ли със сигурност поскъпване на електрическата енергия?

Ако фалират няколко въглищни централи, които са гарант за електроенергийната сигурност, ще изпаднем в енергийна криза и най-вече в недостиг, няма как цената да не се вдигне.

Отдавна предупреждаваме, че и прибързаните действия за скоростно затваряне на въглищните централи, ще предизвикат същото. Необходимостта от внос значително ще оскъпи електрическата енергия за крайните потребители. Най-нелепото ще бъде, че Мини Марица Изток ще продължи да продава въглища на ТЕЦ-ове в Сърбия, а накрая ще ни се наложи да купуваме от тях произведената с нашите въглища скъпа енергия, защото тук просто няма да има достатъчно.

Нееднократно съм потвърждавал, че всички въглищни централи сме наясно, че трябва постепенно да се откажем от въглищата, но единственото, за което апелираме, е да ни се осигури достатъчно време, за да осъществим инвестициите ни за смяна на горивния микс. Това не е процес, който ще се случи за година или две.

В тази връзка, нека за финал да ни кажете какви ще са горивата на бъдещето за ТЕЦ Бобов Дол?

Тъй като многократно сме разказвали подробно за тях, днес само ще ги назова. Природен газ, биомаса, биогаз, слънчева енергия, а когато натрупаме достатъчно опит с тези горива, ще започнем изпълнението на вече готовия проект за строителство на инсталация за производство на зелен водород, който е 100% зелен енергиен източник.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране