11.05.2022 | 18:05
Украинците се тупат в гърдите: Спечелихме първата фаза на войната!
Чака ни дълга борба, каза заместник-министърът на отбраната Хана Маляр

Въоръжените сили на Украйна спечелиха първата фаза на войната, но пред нас е продължителен етап на борба са първо прочистване на Украйна, съобщи на брифинг в Киев заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

Междинните резултати от първата фаза на руско-украинската война и основните задачи на настоящия етап на отблъскване на пълномащабната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна станаха основна тема на специален брифинг на служители на Силите за отбрана на Украйна.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна ключовата задача на руските окупатори е била да превземат Киев за няколко дни и да поемат пълен контрол над цялата държава. „Това беше целта в първата фаза на войната и Русия не успя да я осъществи. По време на тази фаза противникът използва 24 батальонно-тактически групи, своите специални части и понесе тежки загуби, обяви Хана Маляр. Огромен брой вражески войски бяха съсредоточени около Киев и региона. Въоръжените ни сили нанесоха абсолютен удар на противника, а първата фаза беше спечелена от Украйна.“

След това, по думите на заместник-министъра на отбраната на Украйна, агресорът започнал да използва различни тактики и стратегии във войната с Украйна.

„Предстои ни труден и дълъг етап в борбата за пълно изчистване на страната ни и установяване на суверенитет в държавните граници. Защото Русия все още има много ресурси, които може да използва в близко бъдеще.“ – каза Хана Маляр. По думите й Русия все още има много ресурси, които може да използва в съвсем близкото бъдеще. „Украйна ще получи много помощ от чуждестранните си партньори, включително в рамките на ленд-лийза. Въпреки това, докато пристигне, страната ще бъде изправена пред труден период от седмици или месеци“.

Вицешефът на военното ведомство на Украйна коментира и ситуацията в Мариупол и блокираните в Азовстал военнослужещи.

„Ако имаше поне една възможност за деблокиране на Мариупол с военни средства, ръководството на страната щеше са я използва. Въоръжените сили правят всичко, което е по силите им, за да подобрят ситуацията.

„Темата за Мариупол е много чувствителна и всяка дума може да бъде използвана от врага и да навреди на нашите защитници.“ – заяви заместник-министърът на отбраната пред репортерите в Киев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране