06.11.2023 | 22:20
“Хамас” държи двама български заложници в Газа
Правим всичко необходимо да се стигне до освобождаването на заложниците. Няма нищо по-благородно от спасяването на човешки живот, каза Мария Габриел

Сред отвлечените от терористичната организация “Хамас” има двама заложници с български произход, обяви в понеделник вечерта вицепремиерът Мария Габриел след връщането ѝ заедно с премиера Николай Денков от Израел.

“Бих искала да кажа, че това е информацията, която можем да споделим. Продължаваме да правим всичко необходимо да се стигне до освобождаването на заложниците. Няма нищо по-благородно от спасяването на човешки живот”, добави тя.

Габриел каза, че когато има повече информация, която не застрашава живота на заложниците, тя ще бъде обявена.

“Усилията трябва да са насочени към това да не се стигне до регионална ескалация, международната общност да търси решение и на хуманитарната криза в Газа. За нас е важно, че се срещнахме със семейства на заложници”, уточни вицепремиерът.

“Солидарност, благодарност и координация – така бих определила посланията, които днес с премиера Николай Денков предадохме на държавата Израел. Благодарна съм за топлото посрещаме. Изразяваме своята солидарност с Израел и осъждаме терористичните атаки на „Хамас“ и всички да призовем за незабавното освобождаване на заложниците. България успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници и 36 граждани и членове на техните семейства бяха в първата група, евакуирани от Ивицата Газа”, посочи тя.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел са на символна визита в Израел в знак на солидарност със страната след жестоката атака на “Хамас” от 7 октомври.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране