10.10.2023 | 0:15
Хамас заплаши, че ще започне да убива пленници един по един!
Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 600 души и бяха ранени над 2800

“Хамас” обяви, че ще започне да екзекутира по един израелски цивилен пленник в замяна на всяко ново израелско бомбардиране на палестински домове без предварително предупреждение!

Говорителят на въоръженото крило на „Хамас“ Абу Обайда твърди, че ислямистите са действали в съответствие с ислямските разпоредби, така че израелските пленници да бъдат невредими.

Говорителят обвини Израел за засилените бомбардировки и убиване на цивилни в домовете им при въздушни удари, извършвани без предупреждение.

Гаф в ЕС по въпроса за плащанията за палестинците

Европейската комисия обяви, че плащанията по помощта за развитие за палестинците няма да бъдат замразени, с което директно опроверга изявлението на един от високопоставените си служители по-рано днес, предаде БТА.

Еврокомисията посочи, че започва преглед на помощта си за Палестина след атаката на “Хамас” срещу Израел през уикенда.

“Междувременно, тъй като няма предвидени плащания, няма да има и спрени плащания”, каза в изявление ЕК.

По-рано днес еврокомисарят за съседството и разширяването Оливер Вархей обяви, че Еврокомисията подлага на преглед цялата си помощ за развитие за палестинците.

“Всички плащания ще бъдат незабавно замразени”, каза той.

Разминаването на позициите между комисарите в Европейската комисия стана още по-видимо след изказване на еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, предаде Ройтерс. Той посочи, че категорично осъжда нападението, но “е наложително да се защити цивилното население.”

“Хуманитарната помощ на ЕС за нуждаещите се палестинци ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо”, заяви Ленарчич в социалните мрежи.

Войната и жертвите

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка “Хамас” предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на “Хамас” в Израел. Ранени са 2400. Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 600 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

“Хамас” е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз и САЩ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране