04.11.2023 | 7:51
“Хамас”: 35 души бяха убити при израелски обстрели на училище и линейка в Газа
След удара, който е бил нанесен пред болница "Аш Шифа", където са намерили убежище хиляди разселени хора, кореспондент на АФП е видял няколко убити и ранени до повредената линейка

Общо 35 души са били убити при израелски обстрели на училище и на линейка в Газа. Това обяви палестинското здравно министерство, подчинено на “Хамас”, цитирано от агенция Франс прес и от БТА.

При “целенасочeн израелски обстрел” на училище в северната част на ивицата са загинали 20 души, а десетки са били ранени, сочи информацията.

“Двайсет жертви и десетки ранени бяха докарани в болница “Аш Шифа” в град Газа след целенасочена атака срещу училище, превърнато във временен лагер за разселени лица в района на Ас Сафтауи в северната част на Ивицата Газа”, посочи в изявление здравното министерство. “Няколко танкови и минометни снаряда паднаха върху училището, което беше целенасочено атакувано”, добави министерството.

Израел пък потвърждава за нанесен удар по линейка на входа на най-голямата болница в Газа, при който са убити 15 души. Според израелската армия превозното средство е било използвано “от терористична клетка на “Хамас”. Ранените при удара са около 60 души.

Според говорителя на министерството на здравеопазването на “Хамас” Ашраф ал Кидрех линейката е била част от конвой, превозващ “няколко ранени, които са били на път да бъдат хоспитализирани в Египет”.

След удара, който е бил нанесен пред болница “Аш Шифа”, където са намерили убежище хиляди разселени хора, кореспондент на АФП е видял няколко убити и ранени до повредената линейка.

На кадри на телевизия АФП се виждат и цивилни, които носят окървавени ранени хора. Други лежат на земята, повалени от взрива.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че е “дълбоко шокиран”.

“Повтаряме: пациентите, грижещият се за тях медицински персонал, здравните заведения и линейките трябва да бъдат защитени по всяко време. Винаги”, написа той в социалната мрежа “Екс” (доскоро “Туитър”).

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в окупираните палестински територии Лин Хейстингс заяви също в “Екс”, че е “обезпокоена”, тъй като ударът е бил насочен срещу “пациенти, които е трябвало да бъдат евакуирани, за да бъдат в безопасност”.

От сряда насам десетки ранени палестинци са били евакуирани от ивицата Газа в Египет, на фона на непрестанните бомбардировки на Израел, започнали след нападението на “Хамас” срещу еврейската държава на 7 октомври, отбелязва АФП.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране