04.02.2022 | 20:30
Бляскава церемония в “Птичето гнездо” за старт на Зимните олимпийски игри (ВИДЕО)
Наш скиор отпадна заради коронавирус

Официалната церемония по откриването на XXIV Зимна олимпиада започна от 14 часа българско време на Националния стадион в Пекин, познат още като „Птичето гнездо“.

БНТ 1, БНТ 3, както и двата канала на Евроспорт ще предават спортните събития на Игрите, които ще продължат до 20 февруари. Това е първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин се превърна в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година.

Участват общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри.

Нашата делегация е рекордно малка – само 15 спортисти, след като часове преди церемонията по откриването стана ясно, че Симеон Деянов (ски-бягане) отпада, тъй като продължава да лекува коронавирус.

С толкова малко участници България не е била на Олимпиада от 38 години насам.

Четирима наши спортисти се включиха в парада, със знаменосци Радослав Янков и Мария Здравкова. Нашите излязоха след Босна и Херцеговина и преди делегацията на САЩ.

Заради предстоящия старт утре в смесената щафета в биатлона се наложи и смяна – вместо Милена Тодорова честта да носи флага, заедно с Радослав Янков, се падна на Мария Здравкова.

Температурите по време на официалното откриване бяха изключително ниски – минус 20 градуса, но се усещат като -32. Това бе и причината на церемонията да има много малко спортисти. Те се пазят от студеното време, защото всяко едно откриване е съпроводено от часове очакване, към което се прибавят и сегашните безпрецедентни мерки за сигурност. Това е втората Олимпиада, която се провежда по време на нестихваща епидемия след Токио, с разликата, че е в разгара на зимния сезон.

На екрана всеки ден ще виждаме талисмана на Олимпийските игри в Пекин – пандата в леден костюм и широко ококорени очи Бинг Дун Дун. Според домакините талисманът олицетворява силата и волята на спортистите и ще помогне за популяризирането на олимпийския дух.

Сърцето в лапата на пандата е символ на гостоприемството на Китай, а ярките цветове около лицето на талисмана наподобяват следи от лед и сняг, както и на спортните съоръжения, които ще приемат всички олимпийци.

Обстановката на олимпиадата е много по-различна от всички досега заради коронавирусната пандемия и изключително строгите мерки в Китай. Олимпийските спортисти, щабовете на отборите и журналистите, които ще присъстват на Олимпийските игри в Пекин, трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или ще трябва да се подложат на 21-дневна карантина.

Изключенията от правилото за ваксинация ще бъдат преразглеждани „за всеки отделен случай, въз основа на медицински причини“.

Организаторите ще изискват и ежедневни PCR тестове за коронавирус. Персоналът ще трябва да живее в олимпийския балон, за разлика от Токио, където му беше разрешено да се връща у дома всяка вечер.

България ще участва с 15 състезатели на Олимпийските игри в Пекин. Най-опитен в състава ни е Владимир Илиев, това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

В сноуборда сме представени от Радослав Янков, в алпийските дисциплини са Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков. В ски-скока – Владимир Зографски, в биатлона – Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Лора Христова, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев.

На ледената сцена България ще подкрепя Александра Фейгин, в шейните вече започна участието си Павел Ангелов.

Общо на Зимните олимпийски игри в Пекин са включени 109 състезания в 15 дисциплини от 7 зимни спорта: биатлон, бобслей (бобслей и скелетон), кърлинг, хокей на лед, шейни, кънки (фигурно пързаляне, шорттрек, бързо пързаляне с кънки), ски (алпийски дисциплини, ски бягане, ски свободен стил, северна комбинация, ски скокове и сноуборд).

Запис на церемонията от БНТ!

Шестима български състезатели ще представят страната ни в първия ден на Олимпиадата:

В събота, 5 февруари, първи ще стартира ски-скачачът Владимир Зографски. Той ще участва в квалификациите на малката шанца в Джънцзякоу, които започват в 8.20 часа българско време. Състезанието ще можете да наблюдавате на живо по БНТ 3, както и онлайн на bntnews.bg/sport.

След това българското участие ще продължи със смесената щафета в биатлона на 4 по 6 километра. Страната ни ще бъде в състав Милена Тодорова, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков, след като Даниела Кадева отпадна в последния момент тъй като медицинският щаб е преценил, че е по-добре да не стартира в първото изпитание и да бъде съхранена за следващите.

В 13.10 часа започва първият от утрешните два манша в шейните като нашият представител е Павел Ангелов.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране