22.03.2019 | 12:58
Борисов да погледне не към размяната на суджуци, а заменките за милиони до себе си
Българските граждани с основание питат: „Ако аз като обикновен човек отида в този квартал и този блок, за мен цената 600 евро на квадрат ли ще бъде?

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“

Фокус: Г-н Божанков, случаят с апартаментите е на дневен ред – имотна сделка или нещо повече вижда опозицията в него?
Явор Божанков: Далеч отвъд обикновената имотна сделка, най-малко заради обясненията на властта. Нека започнем от тях. Какво каза г-н Цветанов? В сделката нямало нищо нередовно. Тя си била законна. А Цецка Цачева разказа как се разхождала в квартала. Видяла един изкоп и си купила случайно апартамент, като дори не подозирала какви хубави съседи има. Заместник-министър на спорта и кумица на Цветан Цветанов се оказа с апартамент в същия този блок. Тя от своя страна изобщо не вдига телефона си. Не на последно място е интересно обяснението на самия строител, който казва, че силно занижените цени, тук подчертавам 1 млн. лв. под пазарната цена, се дължали на факта, че той много харесал буквите по фасадата на новата сграда – псалми от Библията. Органите до този момент не са се произнесли. Бойко Борисов заяви, че категорично няма да търпи не корупция и съмнения за такава. В момента под носа му се правят заменки, четири пъти под пазарната цена. Българските граждани с основание питат: „Ако аз като обикновен човек отида в този квартал и този блок, за мен цената 600 евро на квадрат ли ще бъде?“ На какво се дължи тази ниска цена. Срещу какво и защо строителят се е отказал само от 1 млн. лв. печалба само от този апартамент, както разбираме, те са четири.
Фокус: Много въпроси задавате към имотните сделки. Трябва ли някой да носи отговорност за случаите според вас?
Явор Божанков: Без да изземваме функциите на други органи и независима власт – трябва да се извършат съответните проверки. Нашето притеснение е, че те няма да се извършват обективно. Надявам се да греша. Преди време, когато г-н Цветанов стана известен с шестте си апартамента, се оказа, че човекът, който е извършил проверката от страна на НАП случайно или не е станал депутат по-късно. Сега Антикорупционният орган, назначен от самия Цветанов, трябва да провери самия Цветанов. По закон, който ГЕРБ са приели. Съмненията са много големи, затова се връщам в началото на нашия разговор. Сделката излиза много извън пределите на една обикновена имотна сделка.
Фокус: Настояхте за разследване на апартаментите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Какви са очакванията Ви?
Явор Божанков: Нашите очаквания са първо да се свърши обективно и качествено работата. Второ, г-н Борисов, който толкова пъти е казал, че няма да търпи съмнения за корупция да погледне, но не долу, където се разменят суджуци, а до себе си, където се правят заменки за милиони и да вземе съответните мерки.
Фокус: Освен случаят с Цветан Цветанов и новата информация за апартаментите, преди седмици БСП изрази съмнения и върху жилището, в което живее финансовият министър Владислав Горанов. Не бяхте доволни от становището на Антикорупционния орган, който не видя конфликт на интереси.
Явор Божанков: Ще ви насоча вниманието към документ на ЕК, която казва, че две трети от прането на пари е свързано с известни политически лица и не се разследва. Говорим за четири души в ГЕРБ, а за г-н Горанов органите са казали, че няма нередно сделката му. На база двете трети простата математика показва, че за останалите шансът не е много добър. Това го казвам в кръга на шегата. Не винаги законът е нарушен. Безспорно може би сделките са изпипани така, че от гледна точка на закона няма нарушение. Все пак не говорим за неграмотни хора, които казвам на жаргон, няма да си изпипат нещата. В морален аспект точно ръководителите на държавата, от които очакваме прозрачност, да сключват сделки четири пъти под пазарните цени, какво после очакваме от българските граждани. Да не крият данъци? Тук може би стотици хиляди ДДС са укрити. 1 млн. лв. под пазарната цена означава, че голям обем данъци не са влезли в държавната хазна. Какво очакваме, какъв пример дават те на хората?
Фокус: Обърнахте внимание на моралната гледна точка на въпроса. Как това рефлектира върху доверието в политическата класа като цяло?
Явор Божанков: Изключително негативно. Всеки от нас е политик и ниското доверие в институцията ще рефлектира върху всеки един член на Народното събрание. Отговорност на всички е да укрепваме авторитета. Затова обаче такива случаи не трябва да остават безнаказани, незабелязани и несанкционирани.
Фокус: Казахте такива случаи да не остават незабелязани и несанкционирани, но не се ли снизява политиката на едно битово ниво, говорим за апартаменти за жилища?
Явор Божанков: Точно за това не трябва да говорим само за апартаменти, а как тези апартаменти са дошли на бял свят. Как така се случи, че голяма част от управляващите имат жилища на едно и също място? Големият разговор е срещу какво и защо? Какво са направили, за да получат едни толкова изгодни жилища, които другите български граждани не могат да придобият? Нали не си представяте, че днес корупцията се състои в някакво просто раздаване на пари в пликове. Напротив, става въпрос за прикрити участия във фирми, прикрита собственост, подставени лица. Корупцията е сложен процес, който се доказва изключително трудно. Благодарение на ваши колеги журналисти и свободата на словото, днес водим този разговор. Той не е битов. Той е за отношенията между бизнес и политика, между политика и подземен свят, ако щете. Големият разговор – 10 години България трупа дело след дело, осъдително. Всеки от нас български гражданин плаща от джоба си тези осъдителни присъди. До ден днешен виновните не са поели отговорност и не са върнали един лев на държавата.
Фокус: Какви са изводите за политическия модел от тази ситуация?
Явор Божанков: Тотална помяна е категоричен извод за политическия модел. Промяна на функционирането на държавата, на отношенията й с бизнеса, с властта, ако щете и съдебната система. Връщам ви на темата антикорпуция. Не може орган, който Цветан Цветанов е назначил да разследва него. Искаме промяна – независима система, която да осигури тази базова справедливост, така необходима на българските граждани.
Фокус: Сменям темата за апартаментите. Вчера сезирахте Конституционния съд за Закона за личните данни. Какви са притесненията Ви, бяхте един от вносителите на конституционната жалба?
Явор Божанков: Опасенията са свързани със свободата на словото. Ако нямаше в България журналисти и свободни медии, нямаше да водим разговора за имотите на властта. Притесненията ни са свързани с някои текстове, които могат да ограничат свобадата на словото. Не искам като други политици да изземам функциите на независима власт и да казвам какво трябва и не трябва да стане. Внесли сме нашия сигнал и очакваме Конституционният съд, който е институция, която слава Богу все още се ползва с авторитет, да вземе правилното решение.
Фокус: Коментира се интензивно Пленумът на БСП от неделя. Как си обяснявате този интерес към него?
Явор Божанков: Трудно ми е да си обясня липсата на интерес към ГЕРБ в този момент. То не само в тази ситуация. Когато бяха отменени преференциите при едно среднощно гласуване, на другия ден ГЕРБ направиха пресконференция, но към тях нямаше въпроси. Следващият ден от БСП направихме такава на същата тема, имаше над 30 питания. Когато БСП избира водач на листата, а този процес тръгва най-отдолу, това е публично събитие в българския политически живот. Има спор, този ли да е водач, друг ли да е, различни предложения, борба на идеи, състезание, ако щете. От другата страна казва: „Давам на СДС четвърто място“. ГЕРБ така правят – един човек казва на кого какво място дава в листата. Така си обяснявам липсата на медиен интерес към листата на ГЕРБ. Там няма какви въпроси да бъдат задавани. Явно е, че всичко зависи от волята на един човек, както в България управлението е заложник на волята на един човек. С това си обяснявам големия медиен интерес. Може да прозвучи грубо, но единствено при БСП изобщо може да има някакви въпроси и интерес.
Фокус: Споменахте СДС, с която от ГЕРБ се срещнаха. Управляващите имаха и друга среща с „Воля“. От опозицията във ваше лице запознахте сделка между двете партии. Как тълкувате резултата от срещата?
Явор Божанков: Благодарение на нашето напускане станаха ясни две неща – новата управленска формула ГЕРБ – ДПС под благия поглед на патриотите и от другата страна управление със сделки. ГЕРБ днес подкрепят амнистия, утре разсрочване на дълговете на вероизповеданията, насреща получават подкрепа и кворум. Очевидно „Воля“ излязоха от срещата, а какво са получили само можем да гадаем. Аз лично се съмнявам дълбоко, че са отвоювали нещо принципно и в интерес на гражданите. Смятам, че са били дребни политически пазарлъци. Така държава не може да се управлява.
Фокус: Връщам Ви на конгреса през януари, където представихте платформата си на изборите, а на Пленума в неделя избрахте за водач на листа за евровота Елена Йончева. Задава ли БСП дневния ред на политическата сцена?
Явор Божанков: След като всички толкова живо се интересуват от водача на листата на БСП, мисля, че да. Ние сме част от дневния ред. Благодарение на политиката ни, голяма част от проблемите и с Изборния кодекс излязоха наяве. С подкрепата на българското общество отвоюваме голяма част от тези неща да се променят. Личното ми мнение е, че Елена Йончева е най-правилният водач на листа. С това декларираме, че не най-важен е партийният интерес. Най-важен е гласът на гражданите. В момента те искат човек, доказал, че може да се бори за техните интереси. Елена Йончева прояви смелост и влезе в някои от най-големите и трудни битки в държавата, където са и най-големите интереси.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране