28.10.2019 | 0:32
Борисов: И без Цветанов ще съмна!
Призовавам партиите, които се наричат наши опоненти, да си издигат кандидати, каза лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов – министър-председател на Република България

Репортер: Здравейте, господин Борисов. Как ще коментирате резултатите от изборите и на каква подкрепа ще разчитате на балотажа?
Бойко Борисов: Първо искам да благодаря на всички избиратели, които днес намериха време да ни подкрепят. Благодаря и на колегите, и на структурите за това, което направиха. Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ. Ние направихме големи промени в партията. И особено в София. И те дадоха резултати. За мен като лидер на партията е важен един резултат – и той е безапелационната победа над БСП. Навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, това не ме интересува. Безапелационна победа. Така че затова казвам, че това ме интересува. Което означава стабилност в управлението. Толкоз по тази тема.
Репортер: Как ще коментирате това, че членове на изпълнителната комисия и заместник-председателя от рода на Димитър Николов, Живко Тодоров, кой беше третия, печелят безапелационно първи тур?
Бойко Борисов: Как да го коментирам?
Репортер: По отношение на това, което казахте за промените в ГЕРБ.
Бойко Борисов: Как да го коментирам? Вие казвате безапелационна победа на първи тур и ме карате да коментирам. Да не губим време…
Репортер: Господин Борисов, следва тежък балотаж за София.
Бойко Борисов: Защо да е тежък балотажа?
Репортер: Тъй като следващите кандидати след Йорданка Фандъкова…
Бойко Борисов: Поздравявам ги за добрия резултат.
Репортер: Дали ще подкрепят вашия кандидат?
Бойко Борисов: На съвестта на всички тях оставям. След промените, които направихме в ГЕРБ резултатите са повече от добри, които очаквах. И факт е, че навсякъде или два пъти, някъде и повече побеждаваме основният ни политически опонент БСП, за кой ли пореден път не ги броя. Това е важното от днешния ден за мен – стабилността на управлението. Защото има да строим не само продължението на южната дъга, имаме да достроим Хемус, имаме да строим Ботевград-Мездра, обходите на Видин и Враца. Имаме да си построим още пътят до Белград – 20 километра, Търново-Русе. Много работа. Така че от утре оставям на щабовете по места, където има балотажи да си работят така, както не съм им се месил досега, до края.
Репортер: От 2005 г. не е имало балотаж в София. Какво означава този балотаж за вас, господин Борисов? В София на кого ще разчитате за балотажа и как гледате на коментара на БСП, че гласовете за промяната в София са много повече от гласовете за Фандъкова?
Бойко Борисов: Те БСП са много интересна партия. Искат субсидии. А като дойдат избори нямат кандидати. Мая Манолова беше на зелен фон. БСП в София губи два пъти от ГЕРБ. За какъв кмет, за какви пет лева говорят те? Какъв кмет ще има без общински съветници? Представяте ли си кмет с половината от градската десница, другата половина от нас. Те си играят с демокрацията. Дори Чърчил е казал – нищо по-добре от политическите партии няма. Не е доказано в света. Всеки, който почне да говори от името на народи и граждани рано или късно стига до диктатура. Рано или късно. Във всяка една държава е било така.
Политическите партии – хубави, лоши, разправяме се, караме се. Ето идват избори – излизат хората. Това е демокрацията.
Репортер: Има ли отстъпление от ГЕРБ в национален мащаб? Как разчитате тези резултати, които имате…
Бойко Борисов: Докато сме първа политическа сила няма отстъпления. Иначе всичко това е…
Репортер: /…/
Бойко Борисов: Напротив. Вижте колко много повече партии има сега, много партии, много хора. И се разслояват гласовете.
Репортер: Щом смятате, че промените ви носят успех, ще продължите ли с промените?
Бойко Борисов: Естествено, че ще продължим.
Репортер: Какви?
Бойко Борисов: Ще ги видите.
Репортер: Нужни ли са промени във властта, според вас?
Бойко Борисов: Е, не. Трябва да си довършим тези няколко големи инфраструктурни проекти. Защото виждате, днес като се прибират хората и се задръства всичко живо. Трябва да ги продължим. А всички останали приказки: „Ще дадем безплатно това, безплатно онова, безплатно еди-какво си.“ Няма дума „безплатно“ тук. Откъде ще вземат пари?
Репортер: Липсата на Цветан Цветанов /…/ на тези избори?
Бойко Борисов: Не, по никакъв начин. Мисля, че всички колеги се справиха прекрасно по структури. Да, липсва ми. Но винаги съм казвал – и без мен, и без него, и без петел ще съмне. Така че се справихме добре. Още веднъж поздравявам всички, които работиха. И между другото, тази кампания беше доста мъдра, зряла от всички политически партии с едно-две изключения направиха добри кампании всички.
Репортер: Ще отидете ли лично да подкрепите на втори тур кандидатите?
Бойко Борисов: Не.
Репортер: Ще се чисти ли ГЕРБ от Цветанови хора след втория тур?
Бойко Борисов: Не, тук няма Цветанови. Каквото имаше, то си замина. И на него съм му пожелал успех. Най-вече показаха структурите, и най-вече Изпълнителната комисия, че може да работи, и то в много по-тежки условия. Това ни е най-евтината кампания. Вие видяхте, че ние нето правихме откриване, нито в зала „Армеец“, нито на закриване ходихме. Кога е било това? Така че пожелавам на тези политически партии, които особено и се наричат „опоненти“ да си издигат кандидати, а не да тичат и да търсят да припознаят след това някой за кандидат. Грубо нарушава днес изборния ден, грубо го нарушаваха. Включително и национални медии – такъв хейт, толкова целенасочено само в ползва на един кандидат, не им прави чест. Но това е демокрацията.
Репортер: И десните се наричат ваши опоненти. Вие мислите ли, че можете да спечелите София на втори тур без тях?
Бойко Борисов: Аз считам, че десните хора по принцип са демократи – мислещи, знаещи, можещи, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината гласове от ГЕРБ е промяна, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ по душа, вярвам на инстинкта на хората.
Репортер: Мая Манолова днес пак заговори за гласа на гражданите. Какво й казаха гражданите в крайна сметка?
Бойко Борисов: Че е с 10% след ГЕРБ. Това й казаха.
Репортер: А смятате ли, че е сигурна победата на Йорданка Фандъкова…
Бойко Борисов: Не, никога нищо не е сигурно в този живот. Единственото сигурно нещо е Орландовци. Това е единственото сигурно. Рано или късно всеки от нас е там. Всичко останало само Господ и нашата божа работа, благодаря му и на него за това, че ме подкрепи за кой ли път срещу тези лоши хора. Защото точно тези, които най-корумпираните, най-крадливите, те говорят, че щели да бъдат промяна. Просто толкова са забавни.Но пак благодаря на инстинкта на народа и разбира се на Господ за това, че ни направи за нас.
Репортер: /…/
Бойко Борисов: Фандъкова и щаба на София ще си направят пресконференцията така, както цялата кампания си я водеха самички. Ще си направят пресконференцията в НДК, така че отидете там. Тя ще ви отговори.
Репортер: Как ще се отрази на коалицията близките резултати на ВМРО и на…
Бойко Борисов: А, много добри са им резултатите.
Репортер: Е какво им е доброто? Ангел Джамбазки няма 4процента…
Бойко Борисов: Добри резултати направиха.
Репортер: Господин Борисов, как ще коментирате избирателната активност?
Бойко Борисов: Каквато си е винаги избирателната активност. Това, което искам да похваля Томислав Дончев, да не го урочасам, е че засега изборния… И Младен Маринов току що ми се обади, вече като премиер ви говоря, че навсякъде са приключили. В момента съпровождат бюлетините. Томислав направиха много тренировки, за да може така да се направи, че да бъдат отчетени и за хората, които участват в този процес, нощта да бъде по-лека. Така че всички ще са си на работните места, ще помагат. Дай Боже всичко да е наред. Лека вечер.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране