19.11.2023 | 22:13
Страхотни! Шахматистките ни победиха и Полша, докосват европейската титла
Нургюл Салимова и Белослава Кръстева се справиха със съперничките си

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и се доближи максимално близо до спечелването на историческа първа титла в историята. В предпоследния осми кръг на шампионата нашите момичета спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша.

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея. Съперникът в утрешния девети кръг ще стане ясен по-късно.

България поведе с 2:0 на Полша след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева. На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход.

Така тимът ни трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, европейски отборни шампионки от 2005 година, обаче дадоха максимален отпор. Дори и той обаче не стигна, за да бъде спрян българският тим, който в крайна сметка стигна до победата в мача. Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми.

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече не беше фатално за нашия отбор.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране