19.01.2024 | 20:03
Водороден скандал за 30 милиарда лева! Фирми, близки до ПП, ще получат от тлъстия пай
От “Има такъв народ” предупредиха, че се бърза със закриване на мините

Фирми, близки до “Продължаваме промяната”, ще получат милиарди левове по енергиен проект, свързан с намаляване на въглеродните емисии, предупредиха на брифинг в парламента депутати от ИТН.

В декларация, прочетена от Павела Митова от ИТН се посочва, че тече умишленото унищожение на въглищните ни централи и това е свързано с грандоманския проект за водородната долина.

Притесненията на ИТН са за “нулевия смисъл от водородни експерименти, геотермални простотии, заводи за батерии…”, посочи Митова.

“Относно първия списък с фирми, които ще се облагодетелстват по Плана за справедлив преход, оправданието за това, че всички печеливши са приближени до “Продължаваме Промяната” (ПП) беше, че това е техническа грешка”, се посочва в декларацията на ИТН. Митова подчерта, че ще представи поредната “техническа грешка”: “По време на вота на недоверие ви обясних причините за всичко, което се прави, а именно осъществяването на проекта bLion и усвояването на средствата по ПВУ за финансиране на безсмислена водородна долина по проект на действащия министър на енергетиката Румен Радев, който ще одобрява в качеството си на министър собствения си проект и ще раздава европейски пари на аверите си от предходната си работна дейност”.

“Естествено ми бе казано, въпреки всички доказателства за твърдението ми, че няма такова нещо, ТЕЦ-овете няма да затварят преди 2038 г., няма конфликт на интереси на министъра и дори и да има такъв проект, то няма да има публично финансиране”, посочи още Митова и цитира стенограма на министър Радев.

По думите є проектът за Водородна долина на министъра е за близо 30 млрд. лева, реализацията му зависи само и единствено от земята на мини “Марица Изток” и затова ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството колкото се може по-бързо. Според нея земята им е необходима, за да произвеждат 380 хиляди тона зелен водород на година, от които 180 хиляди тона годишно да бъдат за износ. “Проектът предвижда изграждането на огромно количество солари до 2033 г., миньорите изхвърчат на улицата, всички централи минават на газ, всички ние отново плащаме солената сметка, шепа тарикати стават скорострелно милиардери”, коментира Митова.

“Затварянето на нашите въглищни централи ще намали въглеродния отпечатък на европейско ниво с 0,06%, но за сметка на това ще ни коства огромен дял за произведената електроенергия”, смята Митова.

“Системата ще загуби свойствата си за балансиране, цената на бита ще се увеличи драстично и аз силно се съмнявам, че фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще издържи на натиска”, каза още тя.

Митова показа списък на фирми, които, по думите є, ще получат финансиране по ПВУ в сектор “Енергетика”. Тя съобщи, че от ИТН чакат отговор по темата за списъка с фирми от министерство на енергетиката.

Извадка от индикативния списък, с коментари от декларацията на ИТН

 

1. Металик АД на Дечко Колев – 277 690 000 лв. за изграждане на завод и създаване на инсталация за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди.

2. Смарт енерджи груп АД – 240 000 000 лв. за слънчеви панели с капацитет 1,5GW. В предмета на дейност на фирмата никъде не е упоменато, че има капацитет да изгражда заводи за слънчеви панели. И какви са тези заводи, които ще произвеждат точно количество слънчеви панели с капацитет 1,5 GW.

3. Контур Глобал Марица Изток 3, където беше изпълнителен директор настоящият заместник министър, а сега е човек на промяната от ББР, Васил Щонов – 1 383 000 000 лв.

4. Ризолв енерджи ООД (s.r.o), Чешка република – 354 300 000 лв.- за изграждане на соларен парк с мощност 230 GW в Силистра. Парк се изгражда на площта на летището, което по незнайни причини е попаднало при едни “наши хора” и те са го продали на чехите. Да не се окаже, че след време това летище ще се ползва и държавата ще трябва да плаща. А и как фирма, която е базирана в Силистра ще подпомогне икономически област Стара Загора?

5. Дайнинг Енерджи ЕООД – офисът им се намира на площадката на Брикел, а осигурените лица са 10 – 654 000 000 лв.

6. “ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН” ЕАД – 320 000 000 лв.

7. Брикел ЕАД – 879 000 000 лв. Излиза, че с всичките си фирми, които са разположени на територията на Стара Загора, Ковачки ще прибере едни 1 853 000 000 лв.

8. Ей И Ес Марица Изток 1 ЕООД – 1 440 000 000 лв. – изтича им договорът за изкупуване на ел. енергия в края на годината и дай за последно да им дадем още малко.

9. М+С Хидравлик АД, Хидравлични Елементи и Системи АД, “ЕЛХИМ-ИСКРА” АД – и трите фирми са свързани с едно и също лице Васил Велев от АИКБ, където е работил министърът на енергетиката, Румен Радев. Общо проекти за 132 000 000 лв.

10. Загора Енерджи ООД – фирмата е част от Холдинг Загора, където министър Румен Радев е бил икономически директор – 40 000 000 лв.

11. Монбат АД – собственост на братя Бобокови – 1 171 500 000 лв.

12. БУЛМЕТАЛ АД – как ще изграждат ПАВЕЦ, при условие, че в профила на фирмата е записано, че се занимават с производство и реализация на метален амбалаж – 313 000 000 лв.

13. Овергаз, спонсорът на Промяната – 385 000 000 лв.

Министерство на енергетиката: Списъкът е индикативен, не гарантира предимства

Списъкът е индикативен и не гарантира никакви предимства, казаха пред “Труд news” от министерството на енергетиката. Оттам обясниха, че списъкът е бил съставен, за да се докаже пред Европейската комисия, че е по-добре в регион Стара Загора да се финансират проекти на големи фирми, отколкото на много и малки дружества.

През септември м. г. от Министерството на енергетиката отправиха покана за заявяване на интерес за инвестиционни намерения от страна на големи предприятия, които да послужат за обосновки по Фонда за справедлив преход. До началото на ноември бяха получени над 70 инвестиционни намерения от 32 компании на обща стойност около 11 млрд. лева. Те предвиждат създаването на над 10 000 нови работни места и запазването на над 11 000 съществуващи.

Управлението на средствата по териториалните планове за справедлив преход е в Министерството на регионалното развитие, което ще обяви правилата за кандидатстване за получаване на средствата.

От Министерството на регионалното развитие казаха, че все още няма обявени процедури и бяха категорични, че няма раздавани авансово пари по плановете.

Източник: “Труд”

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране