22.05.2023 | 16:02
Габриел върна празна папка на Радев: Няма да допусна кабинет, който е резултат от задкулисни договорки (ВИДЕО)
"Заедно с ПП-ДБ имаме съгласие двете сили да излъчват министър-председател и зам.министър-председател на ротационен принцип за 9 месеца"

Папката, която днес връщам, е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат от открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала. Това заяви кандидадът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел при връщането на първия мандат на президента Румен Радев.

„Ситуацията в страната е критична, затова водех разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. С другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, за да може България да има редовно правителство, при което хората да бъдат приоритет“, допълни Габриел.

Тя отбеляза, че в последните 48 часа, в резултат от „интензивни разговори, в които надделял разумът“, се е разбрало, че може да има стабилно правителство между първата и втората политическа сила.

Заедно с акад. Денков имаме ясно виждане, че вторият мандат трябва да бъде национален. Заедно с ПП-ДБ имаме съгласие двете сили да излъчват министър-председател и зам.министър-председател на ротационен принцип за 9 месеца. За мен приоритет остават българските граждани, уточни още Мария Габриел.

От своя страна държавният глава посочи, че в следващите дни ще връчи мандата и на ПП-ДБ.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество. Но аз искам още веднъж да призова парламентарните групи да не бавят приемането на бюджета и нужните закони, защото те са важни за българските граждани и са изключително важни за държавата, напомни президентът Радев.

От думите на Мария Габриел стана ясно още, че има „много силна заявка“ за конституционно мнозинство, което да позволи извършването на реформите, които да въдворят „чувство за справедливост“.

 

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/820073719039697

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране