17.08.2023 | 10:44
Демерджиев: Алексей Петров се афишираше като архитект на кабинета (ВИДЕО)
"Той беше гарант на това, което се случи, и доведе до съставяне на правителството"

„Най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров, но и много други анализатори го свързваха с това, беше ролята му при съставянето на последния кабинет. Той самият се афишираше като едва ли не архитект на този кабинет, като посредник, като гарант за случването му. Афишира това правителство като нещо, което е факт и технически ще се гласува по някое време в Народното събрание. Това, за мен, е новата роля на Алексей Петров”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според него тази информация се е потвърждавала и от други източници:

„Имам предвид информацията за срещи между него и Бойко Борисов, срещи между него и Петко Петков. Такива, за каквито самият Алексей Петров говореше”.

„Аз останах с впечатление, че той не просто се манифестираше, а и други обстоятелства сочеха натам, че той пак беше архитект и гарант на това, което се случи, и доведе до съставяне на правителството”, посочи Демерджиев.

Според бившия вътрешен министър спокойствието, с което Петров е действал последните седмици, дори в деня, в който е убит, показвало, че „не е имал никакви притеснения, свързани с предишния му начин на живот, с бизнеса му, с участието му в структури, които се характеризират като престъпни от някои”.

„Толкова спокоен, самонадеян, самоуверен – за мен това означава, че този човек е вярвал, че е достигнал едно ниво на закрила дори от страна на държавата. А кой е имал интерес такъв да бъде премахнат, вече трябва да кажат прокуратурата и разследващите случая”, подчерта Демерджиев.

По отношение на призивите на Петров към Гешев да се оттегли от поста главен прокурор, Демерджиев коментира:

„В един момент останах с усещането, че Алексей Петров се превърна в говорител на всичко това, което доведе към следващите процеси и го свързвам най-вече с това му качество, защото такива призиви съм чувал и от други хора, включително политици, но те не бяха правени публично. Петров явно беше един от малкото хора, които публично приканяха господин Гешев да се оттегли. Той започна да се изживява като говорител, но разбира се не самоинициативно – това беше част от ролята му”.

Демерджиев е категоричен, че не би нарекъл Петров „подставено лице”, а „сериозен фактор”:

„Както го определиха – архитект и гарант на сглобката”.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране