11.08.2023 | 10:20
Денков: Решението за “Росенец” не беше съгласувано с кабинета и това създава рискове
Няма как да обвиняваме Лукойл, като не е изпълнено заложеното, допълни премиерът, като директно атакува Делян Добрев

Приемането на закони, които не се съгласуват с правителството, създава рискове. Хубаво е подобни решения да се съгласуват с Министерския съвет, а в случая с “Росенец” това не беше направено, което създава рискове. Това каза в интервю за телевизия “България он еър” премиерът Николай Денков.

Той имаше предвид решението на депутатите “Лукойл Нефтохим” да върне на държавата пристанище “Росенец”, което сега ползва на концесия. “Най-добрият вариант е да си върнем “Росенец”, но и “Лукойл” да продължи да работи нормално. Вече има разговори с тях с идеята, че може да се стигне до нормално, взаимоизгодно споразумение. Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да създаде рискове за цените на горивата”, поясни Денков.

По повод твърденията, че вече седем месеца “Лукойл Нефтохим” не изпълнява задължението си да внася в специален фонд част от печалбата, формирана от това, че получи разрешение да работи с руски петрол, премиерът обясни, че нарушение няма, защото служебното правителство, а вече и редовното, не са изпълнили едно от условията.

Става дума за това да се приеме механизъм за отчитане на разликата в цената от ползването на руски и неруски нефт.
“Няма как да обвиняваме Лукойл, като не е изпълнено заложеното. Освен това тези пари няма да отидат директно за намаляване на цената на колонката”, допълни Денков, като директно атакува депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Народният представител неведнъж обясни, че ако “Лукойл” внася в бюджета част от печалбата, формирана от дерогацията, това директно ще доведе до поевтиняване на горивата.

“Умерен оптимист съм, че ще се стигне до ротация на премиерите. Преходът от единия към другия премиер и кабинет крие рискове, но в Румъния се случи, може да стане и тук”, каза Денков в отговор на въпрос. Той уточни, че за момента вече има приети законодателна и управленска програми с конкретни срокове за изпълнение на задачите. “Остана да се дефинира механизмът за това как да се взимат решения по важните въпроси. Този документ е кратък и е предоставен на лидерите на партиите подкрепящи правителството. В него е описано и как ще се направи ротацията”, поясни Денков. Според него най-високата цена, която плащат хората, ангажирани с това управлението на върви, е тяхното здраве.

Премиерът за пореден път отчете, че с Мария Габриел работи добре, защото тя е внимателна и се вслушва в аргументите на другата страна, като често и ги приема. “По-сложно е политическото противоборство, което не е изчезнало. За мен е важно под какво са подписите на ДПС, дали под нещо, което ни води в добрата посока – по-добри условия за бизнеса и условията за живот или не”, така Денков отговори на въпрос дали ДПС е част от управлението.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране