24.01.2024 | 23:17
Защо спиш, народе? Събарят руската църква в София!
Масово възмущение плъзна из социалната мрежа заради стара снимка, показваща скеле, опасало сградата на църквата “Свети Николай Чудотворец"
След Съветската армия в София, Альоша в Пловдив, паметника на Шипка и “Аз съм българче” с украински пуловер, посегнаха и на Руската църква! Започва демонтаж!!!
Коментарът е напълно истински и принадлежи на потребител във Facebook. За съжаление той не е единственият – масово възмущение плъзна из социалната мрежа заради стара снимка, показваща скеле, опасало сградата на църквата “Свети Николай Чудотворец”.

Казваме за съжаление, защото всичко това показва нивото на медийна грамотност у хората и е нагледен пример за начина, по който се разпространява дезинформацията.

Снимката на скелето около руската църква е автентична. Съществена подробност е, че тя е направена през 2014 г., когато предстои ремонт на храма. Истерията обаче е повсеместна и идва само ден след като в социалните мрежи избухна диво възмущение заради корицата на “Аз съм българче” от издателство “Хермес”. Журналисти, популярни в общественото пространство имена, политици и най-обикновени граждани се възмутиха, че момченцето на корицата е облечено с цветовете на украинското знаме – жълто и синьо. Твърдеше се, че става дума за ново издание, а корицата е подменена заради войната на Русия в Украйна. Истината е, че такова нещо няма – изданието не е ново, а корицата на книгата и художественото й оформление са правени преди около 18 години. Книгата има няколко издания.

По следите на един експеримент 

Снимката със скелето около сградата на руската църква тръгва от Асен Генов. Всъщност той цели точно това – да покаже колко елементарно се конструират фалшиви и пропагандни тези.

“Очевидно е, че проруската пропаганда действа първосигнално и хората не се замислят върху необходимостта да направят елементарна проверка. Тази снимка е от 2014 г., когато се правеше реставрация на църквата. Преди това също имаше такава – след едно голямо земетресение. Коментира се поредица от небивалици, например снимката с корицата на стихосбирката на Иван Вазов, за която и авторът потвърди, че е рисувана много преди събитията от 2022 г., когато все още нямаше и намек за война. Това показва, че очевидно има една съществена група граждани у нас, които приемат всяка информация безкритично, стига да отговаря на емоционалното, детинското и незрялото им схващане за политиката”, коментира пред ФрогНюз самият Асен Генов.

Всъщност майтапът със снимката е напълно изваден от контекст. Генов ясно посочва, че фотосът е от 2014 г. Въпреки това, тя започва да циркулира в мрежата, без уточнението.

“Ясно написах, че снимката е от 2014 г. Изненадан съм, че хората се хванаха. Моят профил във Facebook и интернет балон са мислещи хора, които могат да различат истината от шегата, но очевидно това е пробило някъде. Точно така работи системата от пропаганда и фалшиви новини – пуска се нещо, без никакъв контекст и от там нататък никой не се замисля, че всеки културен обект, независимо какъв е, трябва да бъде реставриран. Например сгради като църквата най-малко се боядисват. Изненадан съм, но не и потресен, защото това е механизмът, по който се разпространяват фалшивите новини, особено в руската пропагнада”, допълни Генов.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10229803966910901&set=a.1101514625605&type=3&ref=embed_post

Вчера в истерията покрай фалшивите новини за “Аз съм българче” и “новата” корица се включиха някои познати в публичното пространство имена – Недялко Недялков от ПИК, Николай Бареков, директора на Държавна психиатрична болница Св. Иван Рилски д-р Цветеслава Гълъбова. Не е изненада – представители на “Възраждане” също се възмутиха. Така и сега – в истерията за мнимия демонтаж на руската църква участват “Възраждане” – Поповци.

.

.

 

Джесика Вълчева/Фрог нюз

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране