16.03.2021 | 8:56
Караянчева: При ГЕРБ всичко е прозрачно
Пандемията не може да бъде предпоставка за нечестни избори

Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на моите съграждани и имам самочувствието, че съм помогнала на много хора. Това заяви в интервю за Dir.bg досегашният председател на НС и кандидат депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея управляващата партия ще води прозрачна кампания при положение, че се наложи следизборна коалиция. Караянчева е категорична, че пандемията не може да бъде предпоставка за нечестни избори. 

– Г-жо Караянчева, водач сте на листата в Кърджали. Какви са основните проблеми там?

– Повечето проблеми, които снижават качеството на живот в нашия регион, са от компетенциите на местната власт. Повечето проблеми от компетенцията на държавната са решени – през годините бяха отпуснати много средства и за инфраструктура, и за реновиране на училищната материална база, и за осветлението на областния град, за водоснабдяване и за саниране. Един огромен проблем остана нерешен и това е изграждането на околовръстен път на Кърджали. Това е тежък инфраструктурен проект, и по него се работеше с добри темпове до края на 2019 г. Но миналата година преобърна доста планове. Надявам се, че в най-близко бъдеще темата за обходния път на града ще се върне във фокуса на вниманието на изпълнителната власт.

– Как ще разрешите посочените проблеми?

– Вече от 12 години работя за решаването на проблемите на моите съграждани и имам самочувствието, че съм помогнала на много хора. Искам да подчертая, че никога не съм търсила политическа изгода от това. Често чувам, особено в отдалечени селца, зарязвани с години, да ми казват: “Много ти благодарим, чедо, че помогна да ни оправят водопровода/ да ни построят моста/ да ни прокарат път. Обичаме те, ама нали знаеш, че ние тук за ДПС си гласуваме”. Знам, ама нали някой трябва да свърши и тази работа, за да имате чиста вода или да не пътувате по час и половина до съседното населено място, когато можете да стигнете за 15 минути.

– Пряк опонент в Кърджали е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също познава региона отлично. С какво смятате, че Вашето име ще натежи пред неговото при избора на хората?

– Само да ви поправя – г-н Карадайъ не е от региона. Само хора, живеещи в региона го познават отлично. Всеки от нас си има своите избиратели и всички се стремим да разширяваме периферията и да привличаме нови симпатизанти.

– Социологическите проучвания показват, че нито една политическа сила не би могла да управлява самостоятелно. С коя политическа сила бихте се коалирали?

– Самите социолози ни предупреждават да четем данните от проучванията с едно наум и признават, че в момента, заради високата тревожност в обществото, е трудно да се работи на терен. Така че ние не знаем със сигурност как точно ще се представят политическите сили. Едно нещо е сигурно – ГЕРБ винаги е водила преговорите си за коалиране по възможно най-прозрачния начин. Така постъпихме и през 2014, и през 2017 година. След всеки кръг от преговори и с Реформаторския блок, и с Обединените патриоти, обяснявахме пред обществото по кои позиции сме постигнали съгласие и в какво се изразяват противоречията ни. Ще постъпим по същия начин и сега.

– Определят Ви като едно от остриетата на ГЕРБ. На каква кампания ще заложите?

– Срещаме се в очи с нашите съграждани, разбира се при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Естествено присъстваме в местните и в социалните медии. Разчитаме на позитивна кампания и ясни послания.

– Какви изводи си направихте като председател на Народното събрание?

– За да се поддържа баланса в залата, трябва да бъдеш пръв сред равни с акцент върху думата “равни”. Не можеш да показваш пристрастия. Освен това председателят е отговорен за гладкото функциониране на администрацията на Народното събрание – нещо, което остава невидимо за обществеността. Трудна позиция, при която всяка стъпка или дума могат да бъдат подложени на безмилостна дисекция и е лесно опозицията да те превърне в гръмоотвод при атаките си срещу управляващото мнозинство.

– Доверието в Народното събрание, пък и въобще в институциите, е ниско. Как смятате да го върнете?

– В началото на моя мандат като председател имах амбицията да хвърлим повече светлина върху работата на депутатите в комисиите. Да покажем пътя на закона, дискусиите с експерти и засегнати страни, случаите, когато мнозинство и опозиция заедно търсят най-добрите решения. Съжалявам, че не успяхме да го постигнем. Гражданите виждат почти единствено това, което става в пленарната зала, и трябва да се съглася, че то най-често не е много вдъхновяващо. Там на преден план са сблъсъците и острото противопоставяне. И дори да харесваш действията на парламентарната група, за която си гласувал, обичайно не одобряваш опонентите им. Затова парламентът традиционно има ниско доверие. Докато работата в комисиите е от съвсем различно естество и в много от тях цари колегиалност, споровете и конфликтите са по същество, а не заради камерите.

– Може ли пандемията да бъде предпоставка за нечестни избори? Ще успеят ли хората да гласуват, виждаме че случаите на ковид нарастват?

– Не, не може. Но непрекъснатото говорене как има опасност изборът на гражданите да бъде подменен, сам по себе си е предпоставка за изкривяване на изборния резултат. Мантрата, че изборите ще бъдат нечестни, отблъсква повече, отколкото страхът от пандемията. Ако от сутрин до вечер повтаряш на хората, че гласът им ще остане незачетен, каква ще е мотивацията им да отидат до урните? Напротив – всеки глас има значение, а обществото има нужда от висока избирателна активност.

Цвета Караянчева е родена на 25.02. 1968 в с. Болярово. Завършила е механотехникум в Кърджали, а след това се дипомира като машинен инженер в Техническия университет в София. Има и диплома от Оупън унивърсити в Лондон. Владее руски. В продължение на пет години е директор на завода за инструментална екипировка “Формопласт” в Кърджали. Там тя започва работа от най-ниското стъпало. Избрана е от политическа сила ПП ГЕРБ с 33.54%, изборен регион 9-Кърджали. Тя е депутат вече четвърти мандат и председател на Народното събрание. 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране