15.07.2023 | 17:09
Коленете на руските пилоти ще се разтреперят, когато F-16 се появят в украинското небе
Това коментира Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на Украйна

Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на Украйна, смята, че предаването на изтребители F-16 от западни спонсори ще промени сериозно ситуацията в зоната на „операцията“.

В интервю за телеграм канала Ukraine Now той каза, че коленете на руските пилоти ще се разтреперят, щом в небето се появят американски самолети, пишат чуждестранни агенции.

„Когато се появи F-16, коленете на руските пилоти ще се разклатят и те няма да се чувстват толкова свободни и да се доближават до нашите граници. Още когато се появи Патриотът, те се замислиха. Затова те вече обсъждат в своите публики, че F-16 ще промени всичко, абсолютно всичко“, каза Игнат.

Според високопоставения украински офицер стандартното въоръжение на F-16 ще позволи да се достигнат до руски самолети на разстояние до 180 км, поради което изтребителите и бомбардировачите на руските ВКС няма да могат да наближават украинската граница.

Вашингтон обаче не споделя оптимизма на Юрий Игнат. Пентагонът не е готов да прехвърли F-16 на Украйна заради възможностите на руската ПВО. Казано по-просто, САЩ се опасяват, че американските изтребители ще повторят съдбата на прехвалените немски танкове Leopard 2A6 и ще бъдат унищожени при първия опит да се доближат до линията на съприкосновение.

В официалното изявление на Пентагона се казва, че прехвърлянето на самолети F-16 в Украйна „все още не е навременно“. Безпокойство предизвикват „обширните възможности за противовъздушна отбрана на Русия“ и „неидеалните условия за разполагане“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране