21.11.2023 | 11:36
Лют спор в ефир! Петков прехвърли вината за окървавения протест на ГЕРБ, Калин Стоянов му се нахвърли (ВИДЕО)
Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка и вътрешният министър на следващата сутрин не само да каже, че е било ОК, ами е бил на кино. От днес Калин Стоянов, понеже ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят, той е техен, тяхна е отговорността. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като водещата Мира Иванова го пита дали наистина премиерът Николай Денков ще подаде оставка.

ВИДЕО!!

„ГЕРБ и ДПС скочиха да защитават министъра, сякаш е въпрос на живот и смърт. Поздравявам акад. Денков за неговата позиция! Той каза „аз не мога да бъда премиер с МВР, което бие мирни граждани. Калин Стоянов казва, че няма големи проблеми, а партиите, които го защитават, не искат да се разбере цялата истина в парламента … Защо като се пуснат прожекторите, бягат? От какво ги е страх?“, попита той.

„Ние всички заставаме зад Денков“, подчерта Петков.

Водещият Виктор Николаев обаче го контрира, като каза, че провалът е техен, след като от ПП-ДБ са убеждавали Стоянов да става министър и са го чакали дори да пита жена си.

„В момента, в който видяхме провал в действията му, на следващата сутрин поискахме оставката му. Това е отговорното поведение“, отговори съпредседателят на „промяната“.

Той разкри, че Калин Стоянов е бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ. По думите му при съставянето на кабинета те са търсели именно експерт, който да е максимално неутрален, с оглед и предстоящите избори.

“Колегите от ГЕРБ забравят какво се случи само преди няколко месеца. За МВР беше много важно изборът да бъде максимално неутрален”, заяви Петков.

„След като видяхме, че е млад и необвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Отне му 2 дни да мисли и отговори: „Добре, съгласен съм”. Имената главно идваха от Мария Габриел и акад. Денков”, каза той и уточни, че Стоянов е бил предложен за поста от Мария Габриел или Бойко Борисов.

Петков обаче влезе в директен сблъсък с Калин Стоянов в ефира. Министърът се обади по телефона, за да реагира на казаното от депутата в студиото. Стоянов разкри, че бившият премиер се е опитвал да се намеси в дейността и кадровата политика в министерството.

„Става въпрос за това кой служител на кой пост да се сложи и да не махам някои от директорите, които в момента изпълняваха длъжността, а аз имах желание за това. Искам да ви уверя, че съм против полицейското насилие, но и срещу това спрямо полицаи“, подчерта министърът.

Всички служители, които са си превишили правата, ще понесат своята дисциплинарна и наказателна отговорност, уверява той.

Петков попита Стоянов дали от август, когато е била последната им среща, е получавал обаждане от него или самият той е ходил в МВР. На това министърът отговори: „Господин, Петков, а до август?”. Последва и втори въпрос – дали съпредседателят на ПП-ДБ е посочвал конкретни имена за назначения: „Казах, че до август – да. След това не сме се чували. Дотогава е имало множество разговори с вас – лични срещи и по телефона”, поясни Стоянов.

„Това е много лесно проверимо”, отвърна силовият министър на въпрос от Петков колко са били срещите им в МВР. В крайна сметка не стана ясен точният брой, въпреки настояванията на депутата от ПП-ДБ, но категорично не била една.

Стоянов призна, че разговори с Делян Пеевски и Бойко Борисов е имал в пленарната зала и извън нея – в кулоарите на Народното събрание, след като депутатът го пита за това. „А разговори с вас съм имал в МВР и по телефона. Искам да припомня на Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар”, каза вътрешният министър на съпредседателя на ПП.

След като той каза, че са в един екип с премиера и си имат доверие, водещият Виктор Николаев го контрира, че спорят с мандатоносителя, визирайки Кирил Петков и че му искат оставката. „Аз не споря с никого. Просто казвам какви са фактите“, заяви министъра.

Той уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че той няма да се поддаде на влиянието му. „Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога повече да не бъде в ситуацията като от онази вечер”, настоя Петков.

Стоянов му отвърна, че сега правят точно това. „Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция „Инспекторат” и Главна дирекция “Национална полиция”. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях. Ние сме законова държава”, обясни той и уточни, че ще предостави данните и на депутатите.

„Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи”, категоричен е Стоянов. „Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата – над 95% от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате от сутрин до вечер”, каза от своя страна Петков. „Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама – трима, петима човека, адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност”, добави Стоянов, а Петков отрече да поставя служителите под общ знаменател.

Петков отправи призив към министъра: „Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи”, изиска той. Стоянов поясни: „Важното е на терен да бъде професионалната фигура – главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите”, покани го министърът. „Със сигурност няма да съм на кино до вас”, увери го съпредседателят на ПП-ДБ. “Елате тогава на първия ред”, призова Стоянов.

„Не е нормално този министър да казва, че понеже е незаконно да се пали боклук, то е ок с това да пребиват някакъв човек на улицата. Нека да го арестуват, да го закарат до районното! ГЕРБ и ДПС защитават този министър и затова отговорността е тяхна, а ние ще продължаваме да търсим истината за гражданите“, каза още бившият министър-председател, преди водещият да се пошегува, че министъра ще се обади за трети път по редакционния телефон.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране