03.09.2019 | 0:12
Местните избори ще бъдат мръсни и купени!
Политологът Антоний Гълъбов и социологът Кънчо Стойчев на различни мнения за политическата обстановка и предстоящия вот

Синоптиците обещаха септември да бъде топъл и сух, но политическият климат предвещава друга прогноза. Каква политическа есен ни очаква? Разговаряме в ефира на сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с политолога доц. Антоний Гълъбов и социологът Кънчо Стойчев.

Водещ: Премиерът Борисов предрече подли избори. Защо, според вас, господа, министър-председателят прави подобни изводи? Какво го кара да говори така, доц. Гълъбов?
Антоний Гълъбов: Нека да кажем, че в крайна сметка след изборите за европейски парламент стана ясно, че очакването за предизвикването на предсрочни избори е нереалистично засега и може би това е, което е имал предвид премиерът, смятайки, че не може да се постигне нещо радикално, но ще бъдат използвани всички други средства по време на местните избори.
Водещ: Господин Стойчев, какво е вашето мнение по въпроса?
Кънчо Стойчев: След европейските избори стана ясно, че правила в изборния процес в България вече няма, тъй като системата за купуване на гласове този път, тя не е нова, тя не е от последните избори, тя е от много време. Само на последните избори тя беше приложена без никакъв срам и никакво прикритие, тоест гласове се купуваха така да се каже на открито, по светло,с парите в ръка. Тоест нещо, което всички видяхме и безспорно това повлия върху резултата на изборите. Не в смисъл, че опозицията можеше да спечели триумфално тези избори, но истинският резултат на настроенията в страната е по-скоро едно равенство между опозиция и управляващи, а също така и една друга партия масирано купи гласове. Може да очакваме още по-грозни сцени тази есен, тъй като, когато вотът е местен, знаем, че дори и 50-100 гласа са от голямо значение, тоест ще наблюдаваме наистина едни много мръсни избори. Независимо от това аз считам, че изборите, които ни очакват, също така ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години, тоест за начало на края на партия ГЕРБ.
Водещ: Смятате ли, че ГЕРБ промени политиката си след европейските избори, господин Стойчев?
Кънчо Стойчев: Ами, ГЕРБ, разбира се, че се опитва да промени политиката си, но по-скоро бих казал неуспешно, тъй като, ако погледнем управленческата конфигурация виждаме, че онова, което преди месеци бяха пукнатини, сега са дупки. Същевременно отново наблюдаваме една самохвалстваща риторика, в която се обяснява на населението , че му се прави някаква изключително голяма услуга, например за това, че се сторят и се поправят някакви пътища, отново арогантно забравяйки, че това е задължението на вяска една власт, независимо какъв цвят е, да поддържа отбраната, инфраструктурата на страната и т.н. Истината за България е, че България се развива, но се развива с темпове и по начин, по който ние всъщност изоставяме, и както има в това отношение, страните, с които ние тръгнахме заедно в този преход. Достатъчно е да спомена Чехия, Унгария, Полша – те не бяха на светлинни години пред България преди 30 години, докато сега са на светлинни години.
Водещ: Доц. Гълъбов, вие въздишате нещо тежко. Мисля, че нещо не сте съгласен? Кажете.
Антоний Гълъбов: Ами, да, но няма смисъл да отваряме отново темата за това дали тръгнахме едновременно с другите страни. Не е вярно това – реформите в България бяха блокирани за повече от 7 години, започнаха много по-късно, започнаха с много силна доминация в противоположна посока, така че сравненията с другите страни са нещо много интересно, но мисля, че са малко встрани от темата, за която говорим в момента.
Водещ: Лидерът на БСП Корнелия Нинова е амбицирана да увеличи двойно кметовете си на местните избори. Има ли шансове, според вас, доц. Гълъбов, картата на Българи яда се оцвети в червено?
Антоний Гълъбов: Слабият резултат на БСП на последните местни избори и мобилизацията през последната година – година и половина – две в БСП показа ,че най-вероятно те ще имат по-добър резултат, доколкото имаха на предишните избори. Съмнявам се, че ще успеят да постигнат целта, която госпожа Нинова е поставила, най-вече заради вътрешнополитическия климат в БСП, защото стана ясно за всички, че както вътре в самите ръководни органи на партията, така и между националното ръководство и местните структури възникнаха сериозни линии на разделение и противопоставяне. Примерът с Пазарджик ще бъде последван и от други населени места, в които БСП дори няма да има собствен кандидат. Така че на местни избори винаги е трудно да се прецени до каква степен една партия самостоятелно е постигнала резултат. БСП продължава да търси независими кандидати, ще се явява в сложни коалиции, така че малко трудно ще бъде да се установи какъв процент на ръст ще има спрямо предишните избори, но струва ми се напълно сигурно, че ще имат по-добър резултат от предишните местни избори.
Водещ: Господин Стойчев, какво е вашето мнение?
Кънчо Стойчев: Действително БСП е на долна мъртва точка по отношение на местната власт. Знаем, че нямаше нито един от големите градове , в който да има мнозинство. В този смисъл БСП е обречена на успех на тези избори ,в смисъл, че ще подобри резултата си. Но всъщност това, което би било важно за публиката не са малките градове, не защото те не са важи – всеки град е важен, безспорно, но от обществена гледна точка, от гледна точка на масовото съзнание, погледът е прикован в големите десетина града, така че ако БСП успее да направи пробив в някой от тези 10 града, то това би имало по-голямо значение за бъдещето.
Водещ: ГЕРБ и СДС заедно на местните избори. Какъв ще бъде резултатът според вас от обединението на старата и новата десница?
Антоний Гълъбов: Това е промяна, в политиката не ГЕРБ, която ми се струва много интересна, тъй като след повече от 10 години, в които ГЕРБ винаги се е явявала самостоятелно на избори, преди изборите за Европейски парламент, ГЕРБ отвори тази тема за стратегически партньор, за съвместно явяване с други политически формации, и ми се струва, че това е промяна, която има нужда да бъде коментирана, защото ясно е, че самостоятелно ГЕРБ не може непрекъснато да удържа подкрепата на голям брой граждани. Точно затова изборът на стратегически партньор няма електорална логика, надявам се че не е и конюнктура. По-скоро е опит да се изгради партньорство, което да може да гарантира стабилност и устойчивост на самата партия ГЕРБ.
Кънчо Стойчев: ГЕРБ е в своеобразна ситуация да бъде в клещи, тъй като от една страна имаме усилена опозиция в лицето на БСП, от друга страна в засилено опозиционно отношение към ГЕРБ и т.н. класическа у нас, макар и не голяма градска десница, която всъщност има по-голяма тежест единствено и само в София. Но така или иначе това създава ситуацията на клещи, и в този смисъл опитът ГЕРБ да намери партньор в дясно е опит да се намали силата на тези клещи. Като цяло това е един правилен ход, посока. Съвсем друг въпрос е каква е тежестта на въпросното СДС.
Водещ: От кого според вас ще бъде решен вотът в столицата? В София. Десницата или левицата?
Кънчо Стойчев: Според мен нито от левицата, нито от десницата ще се реши вотът в София, вотът в София ще се реши от едни стотина хиляди софиянци, които обикновено не гласуват, те са политически пасивни и всъщност, ако те излязат да гласува, за което имаме идентификации, че ще се случи, може да се случи и вероятно е да се случи, то те ще решат вота в София.
Антоний Гълъбов: Аз смятам, че от всички положения вотът в София, както и във всички останали населени места, ще бъде решен от самите граждани и от избирателната активност. Онова, което ми се струва важно в сегашната ситуация, в която все още нямаме официални кандидатури, имаме само предварителни заявки от различни посоки, много важно е как ще се развие тази кампания, защото тя изглежда скъсена заради почивните седмици. Тя най-вероятно ще се развие спринтово, ще се развие с по-голям интензитет, това може би няма да е достатъчно, за да може да мотивира в достатъчна степен гражданите да гласуват.
Водещ: Добре, главните герои, нека ги кажем – г-жа Фандъкова и г-жа Манолова, възможен ли е балотаж между двете?
Антоний Гълъбов: Аз смятам, че е възможен балотаж, но искам да кажа нещо много ясно, това е много тежка политическа грешка на г-жа Манолова, която най-вероятно ще й коства цялата политическа кариера. Строго погледнато, нейната кандидатура няма да постигне резултат, тъй като тя има зад гърба си един дълг политически опит и аз лично до последно продължавам да се надявам, че тя няма да допусне тази грешка. Защото от една страна това компрометира работата й като омбудсман, от друга страна независимо от резултатите й на изборите, тя повече няма да притежава такава обществена подкрепа, каквато има в момента. Лично аз очаквах, че тя се подготвя за следващите президентски избори и смятах, че може би това е моментът да имаме първата жена президент. Ако г-жа Манолова се кандидатира, това ще бъде тежка политическа грешка за нея.
Кънчо Стойчев: Моето мнение е точно обратното, става дума за добре премислен политически ход, който не просто и само няма да доведе до влошаване на политическата ситуация на г-жа Манолова, това е стъпка, която ще изведе още по-нагоре от една позиция на кмет на София. В този смисъл ние виждаме осъзнато политическо действие и голям политически потенциал, електорален потенциал. Софиянци са уморени от това, което се случва в София. София харчи над милиард и половина годишно. Мен лично ме е срам, аз съм трето поколение софиянец. Наскоро се завърнах от летните почивки, с колата се прибрах в България, потресаващо е, ние попадаме в третия свят, това го няма никъде по света и говоря за страни, които са около нас, не говоря за Германия и Франция. В този смисъл в София беше извършено едно огромно престъпление – 10 години по милиард и половина и ние сме на същото положение – да нямаме и един тротоар.
Антоний Гълъбов: Когато коментираме управлението на г-жа Фандъкова не трябва да забравяме, че развитието на града и на общината, като цяло е много близо следено от гражданите и е реално, в смисъл г-жа Фандъкова има конкретни резултати, които са видими за всички.
Водещ: Да, но и г-жа Манолова има резултати като обществен защитник, хората я подкрепят.
Антоний Гълъбов: Да, да, ето тук е другата голяма тема, тук е другата голяма тема, тъй като това, което наложи като стил на представяне на омбудсмана г-жа Манолова не съответства на ролята на омбудсмана. Тя винаги е заставала повече в ролята на министър в сянка, или публичен опонент на управлението в сянка, но не и на омбудсман. Това е дълга тема, но проблемът е и в това, че г-жа Манолова няма и управленски опит. Строго погледнато управлението на град като София изисква изключително сериозни усилия, свързани с управлението на администрация, с насочването на усилията на хиляди хора. При липсата на управленски опит на г-жа Манолова това е допълнителен елемент от тази тежка политическа грешка, която тя прави.
Водещ: Кой пресмята, според вас по-добре разбега си, г-н Стойчев ГЕРБ или БСП?
Кънчо Стойчев: Аз само ще допълня няколко щриха за София, искам да кажа само едно нещо – София е единственият град в световната история, който след въвеждането на метро се постигна значително влошаване на качеството на въздуха и на чистотата. Само това показва за какво става дума. Това е факт и никой не може да обори този факт, въпросът с чистотата на въздуха в столицата – метро и се увеличава мръсотията. Вижте, разбира се, че гражданите ще решат и в крайна сметка ще бъде волята на гражданите, но моите наблюдения са това, че малко ни омръзна на софиянци от цялата тази напудрена реторика, по отношение на управлението на София. Управлението на София е провалено, това е провал.
Водещ: Доц. Гълъбов, според вас кой пресмята по-добре разбега си, крачките си – ГЕРБ или БСП до местния вот?
Антоний Гълъбов: Аз смятам, че БСП забавяйки се с номинациите си за кандидати за местния вот, се опитва по-скоро да преодолее вътрешните си напрежения. В това отношение ГЕРБ подхожда към тези местни избори по-равномерно, с по-добър ритъм. Много важно е например, за да се върнем към евентуалната все още кандидатура на г-жа Манолова. Много важно е да кажем, че подкрепата от страна на БСП за подобен тип кандидат, всъщност му пречи, вместо да му помага. И БСП трябва добре да прецени, дали там където залага на независим кандидат, на човек който не е пряко свързан с партията, директната подкрепа от страна на БСП няма да влоши резултата на съответния кандидат, вместо да му придаде допълнителна сила.
Кънчо Стойчев: Същите приказки ги слушахме и по време на президентската кампания, как подкрепата на БСП се считаше за най-лошото нещо, което можеше да се случи на един кандидат, помним как завършиха тези избори.
Антоний Гълъбов: Да, но помним и как започнаха. Г-н Радев беше кандидат първо на АБВ, на следващия ден стана кандидат на БСП, след три дни стана независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, така че нека да си припомняме всичко.
Кънчо Стойчев: Къде е проблемът, въпросът е какъв е резултат. Значи има някакви стъпки, ходове, търсения, които на нормални в политически процес, но това което всъщност е важно в политическия процес е резултата накрая.
Водещ: Можем ли да очакваме, че ГЕРБ ще удържи позициите си в мащаба пот местните избори през 2015 г., г-н Стойчев?
Кънчо Стойчев: Не, не можем да очакваме, тъй като на предишните местни избори ГЕРБ постигна своеобразен максимум. Така, че когато човек или дадена партия е постигнала такъв максимум, съвсем нормално е да има отстъпления. Всъщност спорът не е дали ще има отстъпления, отстъпления ще има неизвестното е в каква степен ще бъде и къде точно, защото не е без значение. Това няма да препъне, няма да обърне ГЕРБ, искам да кажа, че това че ГЕРБ ще има по-лош резултат на тези избори ще доведе само по себе до предсрочни парламентарни избори, не това няма да се случи. Заплахата за управлението е по-скоро вътрешна заплаха в самата конфигурация, която е коалиционна конфигурация, там е заровено чудото, така да се каже.
Антоний Гълъбов: Аз смятам, че ГЕРБ ще има по-слаби резултати спрямо предишните местни избори, но ще запази доминиращата си роля в местната власт. Разбира се спецификата е, че почти никъде ГЕРБ няма да се яви с коалиционните партньори, с които управлява в момента. Това ще придава различен партиен и политически профил на местната власт, спрямо националното управление. На места най-вероятно ще бъдем свидетели на експерименти с потенциални бъдещи партньори, които са интересни в този тип предизборни коалиции понякога се търси формула, която би могла да бъде използвана в следващите парламентарни избори
Водещ: Благодаря ви господа, нещо да добави в края на нашия разговор?
Кънчо Стойчев: Единственото, което бих добавил е всички да гласуват. Демокрацията е затова, когато дойде изборният ден хората да отидат и да си свършат работата като граждани.
Антоний Гълъбов: Онова, което винаги предлагаме на избирателите преди избори, преди местни избори специално е да обърнат много голямо внимание върху общинските съветници. Анонимните общински съветници в България, анонимността на общинските съветници е един от големите проблеми на местната власт, нека вниманието да не бъде насочено единствено към избора на кмет, а гражданите да имат предвид да се вгледат внимателно и в кандидатите за общински съвет.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране