23.03.2024 | 9:58
Над 70 са убитите при терористичната атака в Москва
Според очевидците нападателите са поне петима, всички действат като добре обучени бойци

Въоръжени мъже атакуваха концертната зала Crocus City Hall в Москва преди изпълнението на групата Picnic. В сградата е възникнал пожар на 14 000 кв.м, който след няколко часа бе локализиран.

Според Федералната служба за сигурност, цитирана от РИА “Новости”, са загинали поне 72-ма, а над 140 души са ранени. Към полунощ руското Министерство на здравеопазването публикува имената и възрастта на настанените в болница. Повече от половината са в тежко състояние. Сред тях има и деца. До този момент никой не е поел отговорност за случилото се. Информациите, че зад терористичния акт стои ИДИЛ, първоначално се оказаха фалшиви. Руските Телеграм канали се позоваваха на стар канал на ИДИЛ.

Но междувременно по данни на САЩ, които на 7 март предупредиха, че са възможни терористични атаки в Москва, терористичният акт е дело на ИДИЛ “Хорасан”. Това съобщават американски служители пред “Ню Йорк таймс”. Според анализатора на борбата с тероризма Колин Кларк “Хорасан” обвинява Кремъл в убийствата на мюсюлмани в Афганистан, Чечения и Сирия.

Според РИА “Новости” нападателите са били най-малко трима, те са били облечени в камуфлажни дрехи. Mash публикува видео от първите секунди на нападението, на което се виждат двама нападатели, въоръжени с автомати, които хладнокръвно разстрелват всички по пътя към залата. Astra публикува видео от самата зала, където нападателите също стрелят по зрителите.

 

 

 

 

На място са пристигнали над 70 линейки.

Очевидци разказват, че стрелбата е започнала едновременно в залата и във фойето на сградата, където е имало тълпа от чакащи да влязат на концерта. Терористите са подпалили креслата в залата, откъдето огънят се е разпространил в цялата сграда. Мнозина са се евакуирали от покрива, пише Mash.

Според очевидците нападателите са поне петима, всички действат като добре обучени бойци. При приближаване към сградата са убили охранителите и стоящите пред вратата хора, след което са блокирали входа. Въоръжени са с автомати, носят и различни боеприпаси. Поне двама имат раници. Според Baza нападателите са се барикадирали в сградата. Според Mash са успели да се измъкнат, но по-късно един от тях е бил задържан.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране