25.10.2023 | 12:36
„Не подвеждайте избирателите”! Кой се справи най-добре в дебата за София? (ВИДЕО)
Хекимян, Терзиев и Григорова спретнаха словесен екшън в дебата за София

Трима от фаворитите за кметския стол в столицата спретнаха ожесточен дебат в ефира на БНТ тази вечер. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, на Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София) Васил Терзиев и на БСП Ваня Григорова спориха за бъдещето на София. Заедно с тях в студиото бяха Деян Николов от “Възраждане” и Виолета Комитова от “Български възход”.

„София има много натрупани проблеми. Трябва да се развива северната част на града. Ограничаване на трафика е друга наша задача”, започна Терзиев.

„В южните райони трябва да се ограничи презстрояването. Развиването на северните райони е наш приоритет. Нужна е обаче инфраструктура и ние сме го предвидили, както и връзка със Северната скоростна тангента”, посочи Антон Хекимян.

„Тези проблеми вече са предвидени в столицата, затова призовавам кандидатите за кметове да са по-открити към избирателите. Да, ще има развитие на север и ограничаване на презастрояването в южните квартали”, обърна се към тях Григорова.

„Не подвеждайте избирателите”, каза тя. Последва кратък скандал между Ваня Григорова и Антон Хекимян.

„Нужно е цялостно преосмисляне на Устройствения план на София. Пари за разширяване на метрото има”, каза Терзиев. В този момент Антон Хекимян го попита защо в Плана за възстановяване и устойчивост ПП са изключили проекта за канализацията в северните райони. Терзиев му отговори: „ГЕРБ са загубили над 200 милиона”.

„Действително е трудно да се промени общият устройствен план на София заради решението на съда, но е крайно време управлявалите 18 години да дадат вече отговори”, призова Григорова.

“Мой кмет – ваш кмет” – това е принцип на вашето управление”, обърна се Васил Терзиев към Хекимян.

Словесна престрелка продължи след въпрос накъде биха прокарили линия на метрото – към Симеоновския лифт, или кварталите Илиянци и Бенковски, ако станат кметове.

“Ние мислим за разширяване и в двете посоки”, обяви Хекимян. “Като сме в ролята на Дядо Коледа – да обещаваме всичко, е лесно, но като кметове трябва внимателно да се действа, с ресурсите, които имаме”, каза Васил Терзиев, без да отговори конкретно.

„Да се прокара линия на метрото към околовръстният път. Има транспорт до лифта. Да ние настояваме да се разшири метрото към „Илиянци” и „Бенковски”. Когато се строи път трябва да се мисли и за инфраструктура, а не да се гледа само интереса на богатите”, подчерта Ваня Григорова.

Кметът на кой европейски град бихте поканили, ако станете кмет, попита водещата. “На Виена. Чувала съм моите опоненти, че тя е пример”, каза Григорова.

Хекимян би поканил кметовете на балканските столици, за да си върне България ролята на столица на Балканите.

Васил Терзиев реши да оригиналничи и по неясни причини посочи, че ще покани градоначалника на Ротердам Ахмед Абуталеб, който е първият мюсюлманин на поста.

“Преди да почнеш да вдигаш данъци и такси, трябва да убедиш гражданите, че парите им отиват по предназначение. Има нужда от преразглеждане на определни неща. Нашата задача е да покажем, че парите отиват, за нещо което могат да пипнат като инфраструктура, паркове и т.н.”, обясни Васил Терзиев.

“Данъците не бива да бъдат вдигани. София трябва да настоява част от парите, които плащат софиянци да се връщат като ДОО. Да има генерална промяна в “Топлофикация”, за да може да има софиянци да имат приемливи цени на парното”, репликира му Антон Хекимян.

“Да спрем да източваме Столичната община. Против съм 2% от ДОО да отива в столичната община. Не можем да се справим, ако ГЕРБ продължава да разхожда столичнтия бюклук в цялата страна”, контрира Ваня Григорова.

“Моята улица за 30 г. само веднъж е мита, по-скоро полята, за 30 г.”, разгневи се Комитова. “По боклука и сградите ние познаваме, че градът е навлязъл в упадък. Трябва да се обособят кътчета за творците на графити. Никога няма да свикна с мръсотията на София. Виена се мие всеки ден”, даде пример тя.

Деян Николов хвърли ръкавицата към Васил Терзиев и го накара да обещае дали няма да влезе в коалиция с ГЕРБ. Той отговори: “Ако имаме мнозинство в СО няма да ни се наложи да работим с ГЕРБ. Работим да имаме такова”.

По темата за хилядите графити върху сградите в София и как ще се борят срещу този вандализъм, кандидатите заявиха:

„Вандализмът може да се пребори само с възпитание и ангажиране с различни дейности. Знаете ли, че едното депо на „Метрополитен” е опасано с бодлива тел, за да предпазят мотрисите от вандализъм?”, алармира Григорова.

Хекимян отвърна, че графитите трябва да имат конкретни места. „Драсканиците са се превърнали в пандемия. Има програма, която вече тече в тази посока. След като се премахнат от сградите, се поставя специална мазилка, за да не може повече да се драска”, обясни той.

Терзиев смята, че проблемът ще се реши със затягане на контрола с помощта на общинска полиция.

Кандидат-кметовете говориха и за проблема със старите коли в центъра на града и дали трябва да се забранят.

Ваня Григорова посочи, че трябва да помислим как градският транспорт да стане по-удобен, за да може гражданите да оставят колите си. „Първо ще акцентиурам върху финансовата устойчивост на градския транспорт”, зарече се тя.

„Когато говорим за смъртни случаи заради мръсния въздух, един от компонентите, от които е трафикът, здравето на хората е на първо място”, подчерта Хекимян.

Комитова отговори, че генералната посока е да завършим ринговете на София. За центъра трябва да работим за промяна на уличната мрежа.

Терзиев каза, че е важно да се мисли в посока ринговете, за да го няма трафика в центъра и развитието на градския транспорт.

Трябва да променим нагласата на хората за придвижване в града, каза Хекимян.

Трафикът трябва да се преформатира чрез премахване на светофарите и построяването на кръгови кръстовища на два етажа, предлага Комитова.

„Едно подземно паркомясто струва 38 000 евро. Опасявам е, че малко граждани могат да си го позволят”, вмъкна Григорова.

ВИДЕО!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране