30.12.2020 | 17:11
Пиронкова стана Спортист на България, Назарян и Кобрата допълват Топ 3
Тенисистката събра 732 точки в гласуването на журналистите

Tенисистката Цветана Пиронкова беше определена за Спортист на България за 2020 година. Пловдивчанката заслужи престижната награда след фурора, който направи в края на лятото. Цвети се завърна на корта след 3-годишна пауза и успя да се включи в два турнира от Големия шлем. На US Open тя достигна до четвъртфиналите, което бе личен рекорд за нея. Три седмици по-късно Цвети достигна до третия кръг на “Ролан Гарос” и проби в Топ 140 на световната ранглиста само с два турнира зад гърба си през сезона.

Пиронкова изпревари Едмонд Назарян. 18-годишният талант, който стана европейски шампион по борба (категория до 55 кг) в първото си състезание при мъжете, се нарежда втори в класацията с 525 точки.

На трета позиция е Кубрат Пулев, който се изправи срещу Антъни Джошуа в сблъсък за четири от петте световни титли в тежка категория в бокса, но загуби срещата в Лондон.

Четвъртата позиция е за световната шампионка по самбо Мария Оряшкава, която спечели титлата за рекорден шести път в началото на ноември.

Челната петица допълва 17-годишният плувец Йосиф Миладинов, който продължи с доброто си представяне от миналата година, когато покри норматив за участие на олимпийските игри в Токио, които бяха преместени за 2021 г. и подобри няколко национални рекорда.

82-ма журналисти от близо 40 медии определиха водещите спортисти и треньори за изминалата година.

Заради пандемичните условия тазгодишното гласуване беше за петте най-добри спортисти, а не Топ 10, както обикновено.

Ето класирането:
1. Цветана Пиронкова (тенис) – 732 т.
2. Едмонд Назарян (борба) – 525 т.
3. Кубрат Пулев (бокс) – 259 т.
4. Мария Оряшкова (самбо) – 220 т.
5. Йосиф Миладинов (плуване) – 214 т.

За “Отбор на годината” бе определен тимът на България за АТП къп – Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Те получиха общо 180 точки. Челната тройка се допълва от футболните отбори на ЦСКА-София (160 т.) и Локомотив Пловдив (90 т.)

За втора поредна година лекоатлетът Християн Стоянов получава приза за “Спортист с увреждания”. Той събра 580 т.

В традиционната анкета на вестник Труд победител е треньорът на националния отбор по борба (жени) – Петър Касабов.

За любимец на публиката в категорията „Вот на публиката“ бе избран златната ни ракета – Григор Димитров.

Церемонията по награждаването на победителите ще се състои след края на противоепидемичните мерки. Пълното гласуване на водещите спортни журналисти у нас ще бъде публикувано на официалния сайт на наградите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране