11.02.2024 | 14:06
Президентът Радев: Решенията се взимат от други хора, на друго място (ВИДЕО)
"Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция"

Бъдете сигурни, че както съм казвал, ще изпълня Конституцията. Ще проведа консултации при мен, след това ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ за съставяне на правителство. Това заяви президентът Румен Радев по повод предстоящата ротация и споровете между партньорите за поста на външния министър.

“Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясно принципи и ценности. Но прекалено големи компромиси, води до резултати, които не са в полза на българските граждани”, допълни президентът в Банско, където се провежда Световната купа по ски алпийски дисциплини.

“Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Но това, което остава като впечатление в българските граждани, покрай всички тези дразги, че няма значение как са разпределени министерските кресла. Решенията се взимат от други хора на друго място”, каза още Радев.

На въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи, Радев отговори: “Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори”.

Държавният глава коментира и случая с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. “Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция. Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета и тъкмо заради това продължи варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността”, добави още той.

“Това е един истински тест и за правителството и за Народното събрание. Те имат големия шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят да го направят, значи или не могат, или не искат. Ще настоявам този случай да бъде разнищен до край. Ние така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров. Но много е вабно сега да разберем какво става с убийството на Нотариуса”, посочи още президентът.

Избухналите протести показват, че ЕС се разминава като амбиции и възможнсности за решаване на този проблем, така коментира президентът протестите на земеделски производители в Българяи и европа. “Още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този върос на внимание на ЕК. Той предупреди, че ще се стигне дотук. Не бяха приети навременни мерки. Ако Европа иска да гарантира свота продоволствена сигурност и конкурентоспосбоност трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани”, смята Радев.

От Банско президентът заяви, че България има амбицията, има кадрите и заслужава да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри.

“Днес проведох разгровори с президента на Световната федерация по ски и сноуборд (ФИС) Йохан Елиаш. Амбицията е догодина отново да имаме кръг от Световната купа, но и не само. Има покана и към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Знаете, че с него сме в много добри отношения, защото често се засичаме по големи международни събития. Амбицията ни е в скоро време България да кандидатства за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. исля, че вече имаме потенциала, но най-важното е, че имаме подготвени хора. От това, което чух от президента на ФИС, нашите експерти, които организират това състезание, които подготвят пистата и създават цялата организация на Световната купа и с това, което сме изградили като база в Банско и София, България може и заслужава да бъде домакин на подобно събитие и ние ще работим това да се случи”, добави Радев.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/756306666429359

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/posts/pfbid02an6Xs7CVzEhK2TMiXawmmF1EgEb54ReCQeu4N53nRJtga7JGxfxmKjg6t6DuqVYwl

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране