01.01.2024 | 18:18
Путин за атаката по Белгород: Целенасочен удар по цивилното население, няма да остане безнаказан!
Русия иска да приключи конфликта в Украйна, но при своите условия, каза още руският президент на среща с ранени във военната болница в Москва

Руският президент Владимир Путин заяви, че серията от ракетни удари по руския пограничен град Белгород е “терористичен акт”, който няма да остане ненаказан, предадоха Ройтерс и БТА.

“Нито едно престъпление, такова като удара по Белгород, няма да остане безнаказано”, заяви руският президент, цитиран от “Известия”.

Броят на жертвите с днешна дата нарасна на 25, като петима от загиналите са деца, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Ранените са 111 души, като над 20 от най-тежко пострадалите бяха транспортирани на лечение в Москва.

Ударът от украинска страна беше по обед на 30 декември в центъра на пограничния руски град, в района на новогодишен базар. Русия смята атаката за терористичен акт и обвинява Украйна, че е използвала от забранените касетъчни боеприпаси.

Путин го нарече “целенасочен удар по цивилното население”. По думите му Русия може да отговори на Украйна по същия начин, но тя предприема удари само по военни обекти. Москва отхвърля обвиненията на Запада и Украйна, че атакува цивилна инфраструктура.

Путин каза още, че Русия ще продължи да нанася удари по “чувствителни” военни цели в Украйна. “Те ще продължат и днес, и утре” – обеща още удари по Украйна руският държавен глава, цитиран от “Известия”.

Путин направи изявлението по време на среща с военни на лечение във военната болница “Вишневски” в Москва, където направи коментара по повод атаката в Белгород.

В разговора си с военнослужещите Путин заяви, че ходът на войната в Украйна се изменя в полза на Русия и че Москва се надява на войната да бъде сложен край, но при условията на Русия. По-късно руският президент се срещна и с военнослужещи, участници във войната, от различни военни части.

Ударите по Белгород бяха нанесени на фона на интензивни военновъздушни атаки на Русия срещу украинските градове Киев и Харков, отбелязва Ройтерс.

Украйна заяви днес, че Русия е изстреляла срещу нея рекордните 90 дрона в новогодишната нощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че са свалили 87 от 90-те експлозивни дрона “Шахед”, изстреляни от Русия.

“Врагът използва рекорден брой нападателни дронове”, се казва в изявление на украинските ВВС. Те съобщиха още за ракетни удари по Харковска, Херсонска и Запорожка област.

При удари по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, са били унищожени университет и музей.

При нощните атаки в Одеска област е убит един човек и са ранени осем души.

Ударена беше и Сумска област, където под руините измъкнаха трима души.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране