05.01.2024 | 11:43
Спортният министър: Нямам доверие на ГЕРБ
Не значи, че ще подам оставка, нито пък трябва да бъда сменян при ротацията, заяви Димитър Илиев

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, излъчен от квотата на ПП-ДБ, заяви в прав текст, че няма доверие на некоалиционния партньор ГЕРБ. При гостуването си в БНТ тази сутрин бившият рали пилот беше запитан как ще се чувства след предстоящата ротация в кабинета през март, след която може да се окаже, че той самият е министър в правителство с мандат на партията на Бойко Борисов.

“Честно казано, няма да се чувствам много комфортно – отговори Илиев. – Знае се още от самото начало, че аз нямам доверие в ГЕРБ. Да, може би е така, защото още навремето, когато ГЕРБ се създаде, аз съм гласувал за тях. Имах им доверие, но те не го оправдаха. Съответно, може би няма да ми е много комфортно. Това обаче не значи, че ще си подам оставката. Март е както близо, така и далеч за мен. В момента ние имаме много по-важна работа, защото има още само няколко месеца до олимпиадата в Париж 2024. А това е най-голямото събитие в спорта.”

Спортният министър също така добави, че не намира за необходимо да бъде сменян при ротацията, макар неговото име да е сред най-често споменаваните за възможна промяна на министерските постове.

“Смятам, че при нас работата върви добре – посочи Димитър Илиев. – Това, което чувам отвсякъде за критериите за евентуална смяна на министри при ротацията, е, че ще бъде гледано какво един министър е свършил по управленската програма. А аз искам ясно да заявя, че за тези 6-7 месеца през миналата година ние успяхме да свършим абсолютно всичко по нашата програма с изключение на една-единствена точка. Точката е за изграждане на Научно-изследователски център, който трябва да стане през юни 2024 г. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този списък.”

Относно отправените обвинения към него от страна на Бойко Борисов за нагнетяване на напрежение покрай футболните безредици в София през ноември, министър Илиев заяви:

“Това са просто изявления на един политически лидер, за да се хареса на избирателите си. Проблемите във футбола нито съм ги направил аз, нито ще мога да ги разреша аз. Ще трябва да си ги разреши футболната общност. И аз смятам, че сега всички гледаме с надежда към това, което предстои. Защото този конгрес е правилният момент, в който да се тръгне по един по-добър път за футбола в България.”

Спортният министър коментира и разразилия се в края на миналата година корупционен скандал в ММС, при който служителят на министерството Иван Иванов беше арестуван с подкуп от 62 000 лв.

“Ново нищо не мога да кажа, защото там тече разследване – каза Илиев. – Явно в министерството е имало човек, който е бил готов да посегне и да влезе в такъв вид схема, което е тревожно. В крайна сметка хубавото е, че този човек беше заловен. Това означава, че службите работят добре. Че всеки, който се полакоми да посегне, ще бъде хванат и ще трябва да отговаря за действията си. Корупцията е нещо, за което слушаме много често, но много рядко виждаме реалните резултати. Аз дори се радвам, че това се случи, защото е ясен сигнал към всички, които остават в министерството. Да знаят, че ще бъдем безкомпромисни.”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране