11.10.2023 | 21:05
Срам за Радев: На няколко пъти обвини Хизбула, а не Хамас за кланетата в Израел! (ВИДЕО)
Връщането на нашите сънародници от Израел остава приоритетна задачa, каза президентът

Президентът Румен Радев на няколко пъти обвини Хизбула, а не Хамас за кланетата в Израел. Това стана на четвъртия ден от кървавото нападение на Хамас срещу цивилни граждани. Държавният глава направи изявление след консултативната среща.

Румен Радев не осъди кървавото нападение срещу мирни жители в Израел.

Президентът свика днес консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти. Обсъдени бяха и мерките за тяхното минимизиране.

“Поздравявам българското правителството за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача”, заяви Румен Радев.

В резултат от докладите на службите към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната, каза президентът Румен Радев след консултативната среща в президентството.

Той подчерта, че остава в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

“В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства”, добави той.

“Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хизбула” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни, с потенциално проникване на членове на терористични организации”, категоричен е Радев.

По думите му анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти.

Румен Радев обясни, че по време на срещата са обсъдени рисковете и заплахите пред глобалните конфликти, както и технологичното обновяване на структурите на армията. Той поздрави правителството за бързата реакция за връщането на българите от Израел. Ескалацията на войната в Израел и въвличането на други участници в нея, носи опасност от мигрантска вълна и влизането на терористични организации.

Анализът на военните конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна употреба, позволяващи способи за военни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти, посочи Радев.

Според него се налага придобиване на нови способности в армията. Необходим е внимателен преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността на армията, МВР и службите, изтъкна Радев. Трябва да се направи преглед и на стратегическите доктрини и документи с оглед на новите реалности. Тези документи трябва да се модернизират в ускорен порядък.

В разговорите участваха председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.

 

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/152812097860033

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране