17.07.2023 | 11:58
Чуков: Путин почва да губи ролята на безапелационен балансьор между клановите властови центрове
Шойгу и Герасимов продължават да свалят от длъжност военни генерали

От информацията, която идва от руска страна и ако тя се потвърди през следващите дни, то все по-отчетливо се налага изводът, че Шойгу и Герасимов играят в полза на ВСУ. Звучи парадоксално, но до този момент фактите (ако се потвърдят) говорят за откровено предателство, написа във Фейсбук международният анализатор Боян Чуков.

Къде е Путин в цялата тази история и какво точно прави, не е ясно. Но във всички случаи създалата се ситуация и информационната мъгла около нея предполагат отлични възможности за дезинформация и спекулативни интерпретации от враговете на Кремъл. Мъглата в информационната среда в Русия подсказва, че Путин започва да губи досегашната си роля на безапелационен вътрешнополитически балансьор между клановите властови центрове, коментира Чуков.

Срещу ръководството в руското МО в лицето на Шойгу и Герасимов се обяви и военният коментатор Юри Подоляка, който бе почти официален говорител в предаванията по Канал 1 на руската федерална телевизия. Юри Подоляка получи награди и присъства на срещата с Путин. Той критикува директно кадровите решения на МО. Генерал-майор Владимир Силвестеров бе отстранен от длъжност командир на 106-а гвардейска въздушно-десантна дивизия ВДВ. Нещо подобно се случи с генералите Теплинский и Попов, припомня анализаторът.

“Съдейки по списъците на вече отстранените командири, а отстраняват само кадърните, нашият ГЩ счита за голяма заплаха не противника, а подриването на собствения му авторитет, който ако бъдем откровени, у него (ГЩ) сред армейците отдавна го няма”, заяви Юри Подоляка.

Той счита, че към некадърния генералитет, който е причина да загинат много бойци, Шойгу и Герасимов нямат претенции. Въпросният “некадърен генералитет” не разстройва ГЩ с “панически” доклади. Паралелно на поредицата отстранени бойни генерали, които отбраняват позиции в Запорожка област се засилва контранастъплението на ВСУ. Вероятно следващата седмица Путин ще приеме генерал Суровикин.

Шойгу и Герасимов продължават да свалят от длъжност военни генерали. Този път от длъжност командир на 106 гв. въздушно-десантна дивизия е отстранен генерал-майор Владимир Селивестеров. Той е Герой на Русия, кавалер на ордена “За заслуги пред Отечеството” и още други отличия. Той е участвал в други 3 конфликта освен СВО. Семейството (хората на Елцин) се опитват да отслабят своите противници преди изборите през 2024 г. Очевидно, че задкулисната борба в Русия продължава в най-неподходящия момент за Кремъл, коментира Чуков.

Има различни версии за мълчанието на Путин. Не се знае какви ангажименти е поел към Семейството, за да го посочи Елцин за негов наследник. Фактът, че Елцин-център продължава да работи срещу руската държава, но се финансира от федералния бюджет, е доста шизофренично като позиция, обяснява Боян Чуков.

Има ли компромати за Путин от времето на кмета Собчак, когато Путин беше обикновен чиновник в общината на Санкт Петербург? Алла Пугачова и Максим Галкин са от Семейството и както виждате, си правят каквото си искат. Песков целува ръце на примата и плещи глупости както казва самият Путин. Но и Песков е от елциновото наследство. Има ли заложени “бомби” под руската държавност от времето на Елцин? Ако има, то какви? Къде? Не е ясно. Факт е, че бойните руски генерали започнаха да надигат глава. И тук не става въпрос само за Пригожин, обобщав международният анализатор.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране