18.10.2023 | 12:04
Ютубърът Цанов: Алексей Петров твърдеше, че държи политици в джоба си
Явор Колев му беше дясната ръка, твърди влогърът

Депутатите от временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, изслушаха по време на редовно нейно заседание ютюбъра Станислав Цанов. Поводът бяха скандалните му разкрития за това как покойният вече Алексей Петров го заплашвал с цел да не провежда собствено проучване, посветено на надеждността на вота с машини.

Припомняме, че през септември Цанов публикува в ютюб канала си видео, в което твърди, че година по-рано Алексей Петров го принудил да се откаже от плановете. Ютюбърът разказа как искал да направи видео с тест на машините за уязвимости, затова се е свързал с “преподаватели в елитни американски университети”. Но преди видеото да стане факт, получил обаждане от Алексей Петров, който го привикал и го предупредил да не се занимава с темата. Цанов твърди, че Петров му показал, че има разпечатки от неговите чатове в различни онлайн платформи.

Депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” – Явор Божанков бе категорично против изслушването на Станислав Цанов и го нарече “фарс”.
Народният представител изтъкна, че целта на комисията е да изслушва експерти, за да разбере къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран. По думите на Божанков не е ясно каква всъщност е експертизата на Цанов.

Председателстващият комисията Георги Свиленски посочи, че единствената цел на комисията е да изясни фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване. Свиленски припомни, че изслушването е по предложение на членовете на комисията и то е било гласувано. Той изтъкна, че срокът на съществуване на комисията е три месеца и в този период трябва да бъдат изслушани много институции и да се направят много анализи.

Станислав Цанов отговори на Божанков, че и той самият не е искал да присъства на заседанието на парламентарната комисия, защото не смята, че от нейната работа ще произлезе нищо.

На заседанието заедно с Цанов присъства и Николай Марков – бивш ръководител в Националната служба за охрана (НСО), а понастоящем – преподавател. Ютюбърът го представи с думите, че той е човекът, който още преди убийството на Алексей Петров, го успокоил и му дал вяра, че някой ден истината ще излезе наяве. Цанов обясни, че първоначалната му идея е била да гостува само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъде изслушан.

По повод заплахите от страна на Алексей Петров, Цанов поясни, че срещата му с бившата барета се състояла в офиса на “Лев инс” на столичния бул. “Черни връх”. Според него страшното било, че видял разпечатани собствените си чатове от няколко платформи. И това следене и нахлуване в личното пространство е по-важен проблем от казуса с надеждността на машинното гласуване, защото 70% от хората не ходят да гласуват и затова изобщо не се интересуват дали вотът ще е с хартия или с машина. В същото време именно чрез нерегламентираното следене Алексей Петров разбрал за чатовете на Цанов, свързани с машините.

След като Цанов заяви, че Петров го е следил, Явор Божанков отново реагира остро, като няколко пъти зададе въпроса дали ютюбърът е подал сигнал в прокуратурата, за да сигнализира, че Алексей Петров го е заплашвал.

В настояването си да получи отговор на въпросите си, Божанков отказа да изключи микрофона си, въпреки че бе помолен многократно от председателя на комисията. Станислав Балабанов от ИТН се възмути от поведението на Божанков и коментира, че „това момченце, което явно днес не е на училище, си прави произвол в тази комисия“. А Йордан Цонев от ДПС повиши тон и заплаши, че ако председателят на комисията Георги Свиленски не въведе ред, той ще го направи.

След като атмосферата се поуспокои, Станислав Цанов коментира, че според него е било странно желанието на Алексей Петров задължително да бъде създадено правителство, както и излизането му на светло.

Той бе категоричен, че Алексей Петров далеч не е милеел за „Майка България“ и е имал някакъв личен интерес от съставянето на сегашния кабинет. След това постави реторичния въпрос какъв е бил интересът на Алексей Петров да няма тестове за машини и обясни как според него се манипулира машинния вот – не става въпрос за това някой с 2% изведнъж да се окаже, че има 20% или няко с 20% да бъде смъкнат на 2 процента. Идеята е “да те побутнат в последните няколко часа и да влезеш в парламента, ако си полезен. Или обратното – да изпаднеш под бариерата за влизане в Народното събрание”, обясни Цанов какви подозрения е имал за това как машините могат да бъдат използвани.

“Дясната ръка в киберпространството на Алексей Петров беше Явор Колев. Той си го взе в НПО-то, във фирмата, в „Лев Инс“”, посочи още влогърът.

Ютюбърът посочи, че е спрял подготвяния материал, защото не е самоубиец. Той се аргументира с факта, че главният свидетел срещу Алексей Петров по делото „Октопод“ умира по пътя, преди да свидетелства срещу него. Също така добави, че знае за масови отводи на прокурори, които не желаели да работят по случаи, в които бил замесен Алексей Петров, тъй като доскоро били работили с него. Така Цанов обясни защо не се обърнал към структурите на МВР и прокуратурата заради заплахите на бившата барета, защото до вчера те били „партия“ с Алексей Петров.

Журналистът даде пример за това колко печален опит имал с институциите при подаване на сигнали, като съобщи, че алармирал ГДБОП за търсачката MAGADANS, а реакцията на отдел „Киберпрестъпност“ бил – нула.

Цанов добави, че Алексей Петров залагал и на черно, и на червено, защото се стремял да има влияние и в двете страни. Освен това по думите на Цанов в екипа на Петров работел както човекът, който някога бил хакнал НАП, така и човекът, който го е „заловил“ – Явор Колев. Той конкретизира, че това са киберпрестъпникът и киберполицаят. Ето защо Цанов се обърна с въпрос към Божанков – на кого всъщност той е трябвало да сигнализира за това, че Алексей Петров го заплашва. Цанов призна, че към датата на заплахата не е имал никаква представа какъв е интересът на Алексей Петров да не поставя под съмнение надеждността на машинния вот. Той бил привикан в офиса на бившата барета много преди в публичното пространство да стане известно, че Алексей Петров има някаква роля в преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет със сътрудничеството на бащата на Кирил Петков – Петко.

Цанов разказа за телефонно обаждане месец и половина след заплахите, при което по думите му обадилият му се Алексей Петров бил с жена, в леко подпийнало състояние. Бившата барета искал да се похвали пред дамата, която се оказала фен на Цанов, че той държи и ютюбъра, и политици в джоба си.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране