16.12.2023 | 14:02
След намесата на Пеевски: БНР свали от ефир интервюто с Митрофанова!
Волгин обясни, че решението е на Програмния съвет на Българското национално радио

Интервюто на руския посланик Елеонора Митрофанова за предаването “Политически НЕкоректно” с водещ Петър Волгин няма да бъде излъчено днес. В началото той обясни, че решението е на Програмния съвет на Българското национално радио, а причината била намесата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В действителност позицията е на парламентарната група на Движението за права и свободи, а не лично на санкционирания по закона “Магнитски” за корупция депутат. Волгин определи решението на 16-членния съвет като цензура (похвали единственият въздържал се, но името му така и не беше казано) и се сравни с Джордано Бруно, преследван от инквизицията.

Вместо това гост е генералният директор на БНР Милен Митев. Волгин изрично подчерта, че Митев нямал никакво отношение към спирането на интервюто и не знаел кои са хората от Програмния съвет.

На сайта на БНР ясно е описано кои са тези хора: директорите на Програмната дирекция, програма “Хоризонт”, програма “Христо Ботев”, програма “Радио София”, дирекция “Мултимедийни програми” и дирекция “Международно сътрудничество”, председател на Съвета е Програмният директор. В разговора им водещият продължи да атакува Съвета, макар че според Правилника на БНР “Програмният съвет е постоянно действащ консултативен орган на пряко подчинение на Генералния директор.”, който “обсъжда и предлага”, но не взима крайните решения..

Другият гост е Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, която каза, че не знае какво се иска от СЕМ в случая.

Вчера на страницата на предаването във “Фейсбук” той нарече “стадо” партиите ГЕРБ, Продължаваме промяната и Демократична България и предупреди Пеевски, че може да се кае за действията си. “За това какво ще се излъчва по радиото решават работещите в него”, написа още Волгин, след което точно работещи в БНР решиха да бъде спряно интервюто.

Волгин каза още, че интервюто е било записано, защото така постъпвали в предаването в подобни случаи. Това не беше обявено в анонса за гостуването на Митрофанова, но в петък фоторепортер на “24 часа” е видял руският посланик да излиза от БНР и това разкри, че тя е била там за записа.

Водещият обясни, че интервюто е обсъждано при планирането в програма “Хоризонт” и никой никога не бил казал, че има проблем тя да гостува. “Около 10 вечерта ми се обади една колежка и ми каза, че в 8 сутринта в събота се свиква извънредно Програмния съвет. Специално на мен и екипа ни е забранено да публикуваме интервюто в каквато и да е форма и където и да е и да го даваме на когото и да е”, допълни той с коментар “Толкова за свободата на словото в България”.

Веднага след което цитира част от разговора с руския посланик – как я попитал защо в Русия по държавните медии не може да се критикува властта, а тя отвърнала с въпрос къде по света има пълна свобода на словото. Волгин ѝ казал, че фактът, че тя гостува в БНР в неговото предаване е доказателство за свободата на словото в България.

“Няма демокрация там, където се рушат паметници”, каза водещият в краткото си встъпително слово и повтори почти едно към едно позициите на БСП и симпатизиращи на Владимир Путин български партии.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране