05.01.2024 | 11:11
Везенков отново е Спортист №1! Народът пропищя заради петото място на Карлос Насар
Престанете да бутате хората, които са удобни, излагате се!, изригна Антъни Иванов

Александър Везенков беше избран за Спортист №1 на България за 2023 година. Той спечели убедително гласуването на журналистите и получава наградата за втора поредна година. Освен това баскетболистът е №1 и в гласуването на феновете.

В гласуването на журналистите Везенков събира впечатляващите 1009 точки. През годината той беше избран за баскетболист №1 в Европа, като спечели титлата в Гърция и игра финал в Евролигата с Олимпиакос. През лятото премина в Сакраменто Кингс, превръщайки се в едва втория българин след Георги Глушков, който играе в Националната баскетболна асоциация (НБА). Везенков е 11-тият, който е печелил наградата два или повече пъти.

“Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. Спортист на годината е едно голямо признание, работя усилено, за да оправдая очакванията на всички. Изпращам уникална година в личен и професионален аспект. Нека новата година да бъде много успешна за българския спорт”, каза Везенков във видеообръщение от САЩ.

Баскетболистът изпревари тенисиста Григор Димитров, който получи 711 т. През 2023 г. Димитров изигра много силен сезон, в който достигна до два финала, включително до такъв в “Мастърс” турнира в Париж.

Трети се нареди плувецът Петър Мицин (689 т.). Само на 18 години той спечели световна и европейска титла при юношите. През 2023 г. Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. Плувецът беше отличен и със “Спортен Икар”.

В категорията Отбор на годината безапелационно спечелиха българските шахматистки, които спечелиха европейската титла.

За №1 сред треньорите беше избран Николай Вакареев. Той готви плувеца Петър Мицин и го изведе до световна и европейска титла при юношите.

Християн Стоянов спечели наградата за Спортист номер 1 в категорията за спортист с увреждания, след като през изминалата година стана световен шампион.

Топ 10 за Спортист на годината:
1. Александър Везенков (баскетбол) 1009 т.
2. Григор Димитров (тенис) 711 т.
3. Петър Мицин (плуване) 689 т.
4. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) 587 т.
5. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 572 т.
6. Нургюл Салимова (шахмат)
7. Боряна Калейн (художествена гимнастика) 301 т.
8. Йоана Илиева (фехтовка) 269 т.
9. Стилияна Николова (художествена гимнастика) 138 т.
10. Александър Николов (волейбол) 129 т.

Резултатите предизвикаха сериозна дискусия. Петър Мицин бе избран на трето място, което поради споровете около това, че постиженията му – европейска титла и световен рекорд, са при юношите.

Зад Мицин в класацията бяха следователно Алберт Попов, Карлос Насар и Нургюл Салимова, което поради остри коментари от страна на българския плувец Антъни Иванов (наказан заради допинг), след което и майката на Насар – Поля, написа коментар под пост във Facebook, чрез който заяви, че „Карлос Насар ще е №1, но ако вдига за друга държава“.

Ето какво написа майката на Карлос Насар – Поля:

„Мицин, наистина страхотен, уважение и респект към момчето и към кариерата му ,НО Карлос Насар също има рекорди само че при МЪЖЕТЕ, 2 купи за best lifter, тази година, първата на европейското първенство в Армения я спечели като победи по точки най силния мъж на планетата Lasha Tallahassee, и освен това стана пръв с двубой който никой не можа да надмине в още три категории след неговата 89/ 96 102 109

Може би ако се съгласи да вдига за друга държава, тогава ще го направят спортист на годината в България, защото цял свят говори че е феномен!!!“.

Публикацията на Антъни Иванов:

“Да сложиш Карлос Насар 5-ти и Нюргюл 6-та зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор ползващ тренировките на други треньори за “Треньор на Годината” е меко казано смешно още повече след това, което се случи на Европейското Първенство.
ПРЕСТАНЕТЕ ДА БУТАТЕ ХОРАТА, КОИТО СА УДОБНИ, ИЗЛАГАТЕ СЕ !!!!
Най-интересното е защо като избираш треньора не избираш и състезателя ?
Значи 2021г.
Два пъти 4-ти на ЕП, 6-ти на СП + 3 полуфинала(2 на ЕП и 1 на СП) не бяха достатъчни за 10-ката, а сега титли при юношите и 8-мо и 15-то място при мъжете са 3-то място и един фалшив “световен рекорд”? Това не е ли двоен стандарт ? Ще ви ги напомням тези неща много скоро и ще задавам тези въпроси публично много скоро.
После не се сърдете като ви казвам, че всичко това е един голям ЦИРК и ще го видите много скоро, но недейте да пренебрегвате успехите на хората като Карлос и Нюргюл. Грозно е и показвате, че не си разбирате от работата драги журналисти”.

https://www.facebook.com/Antaniivanovofficialpage/posts/pfbid0pbTcbkMqpMZyMCnM9YPxVztZneoLEW2aiqc2cL3EWBRVZYSZGNe75XSUEKWCtksal

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране