07.10.2023 | 14:39
В първия си дебат Терзиев и Хекимян се изпитаха по знания за София
Попитани за стара сграда, която "да бъде спасена" от Столичната община при техен мандат, Хекимян посочи Къщата с ягодите, а Терзиев - сградата на МВР на "Лъвов мост", като бъде превърната в музей

Близо два часа разменяха реплики в първия дебат – по “Дарик радио” – кандидатите за кмет на София на “Продължаваме промяната – Демократична България”, “Спаси София” и ГЕРБ, съответно Васил Терзиев и Антон Хекимян. И двамата кандидати не са ярки партийни фигури, нито имат опит в политиката и общинската администрация. Вероятно тъкмо по тази причина двамата често в хода на дебата се изпитваха на знания за София: колко струва на общината един полицай, колко километра велоалеи има, какъв е недостигът на места в детските градини и др. Васил Терзиев често използваше възможността да атакува Антон Хекимян за досегашното управление на София и кандидатът на ГЕРБ определи някои изпълнения на Столичната община като безобразия. Хекимян често опитваше да показва близост до проблемите на хората, защото допреди няколко седмици беше журналист, преди да приеме предложението на ГЕРБ.

Регламентът на дебата включваше размяна на реплики по 15 теми, с по три минути време за всеки сегмент. Водещият Константин Вълков изрично отбеляза, че щабовете на Терзиев и Хекимян не са получили предварително въпросите, само темите. Бегло бяха засегнати аспектите, които придружават двете кандидатури – роднинството на Васил Терзиев с “Държавна сигурност” и политическото влияние на ГЕРБ в Би Ти Ви през Антон Хекимян. Видео от дебата, както и анкета за неговото влияние вижте в края на статията.

Двамата повториха познатите си тези: “Човек трябва да бъде съден по делата. Моите дела, моите убеждения от последните 15-20 години, има много неща, които…”, каза Васил Терзиев, но беше прекъснат от водещия със следващ въпрос. “Политическа зависимост в Би Ти Ви, в нюзрума на Би Ти Ви не е имало. Да, случи се бързо, предложението беше неочаквано. Но, смятам, че София е изправена пред залог работата за нея да бъде спряна, а не бива”, каза Антон Хекимян. Попитани как финансират предизборната си кампания, Васил Терзиев заяви, че я финансира (сам) с дарения към издигналите го политически партии, а Антон Хекимян каза, че за това се грижи ГЕРБ.

Попитани за стара сграда, която “да бъде спасена” от Столичната община при техен мандат, Хекимян посочи Къщата с ягодите, а Терзиев – сградата на МВР на “Лъвов мост”, като бъде превърната в музей. Там е била бившата дирекция на милицията.

Проблемите, които остават

По редица теми Васил Терзиев подложи на съмнение, че Антон Хекимян и екипът на ГЕРБ могат да са носители на решения на проблеми, тъй като столицата и досега (през последните 18 години) се управлява от партията на Бойко Борисов.

Хекимян нарече безобразия ремонтите на “Шишман” и жълтите павета, но и не критикуваше директно Йорданка Фандъкова и екипа ѝ. Често опитваше да обясни нерешените въпроси с фактори извън Столичната община – националното управление; спорове с частни собственици; закони, които трябва да бъдат променени; недостиг на средства в бюджета на столицата; личната отговорност. Декларираше, че макар и да се оказа набързо кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, е независим.

Антон Хекимян: “За “Шишман”, “Шести септември” и другите улици в София не съм виновен аз”.
Васил Терзиев: “Вие сте представител на тази партия”.
Антон Хекимян: “Да, съм, но съм независим човек. В годините си като журналист съм задавал тези въпроси. Няма да позволя да се случва за пореден път”.

“Трябва да бъдат въведени стандарти – в строителството, заложените материали, контрола, за да няма ремонт на ремонта. Трябва да прекратим стари практики”, каза Хекимян за системните проблеми с ремонтите. “Как се променят стандарти със същите хора и същият модел на управление? Има ли политическа воля от тези, на които 15-16 години не стигнаха да се научат как да спазват съществуващите стандарти”, каза Васил Терзиев. Посочи, че “какво е счупено” е известно отдавна: сбъркано и неясно задание, липсващи или несъразмерни с големината на проекта глоби, липса на механизъм за наказание за фирмите, които системно не се справят.

Хекимян не отговори, но се обяви за своеобразен “черен списък” на некачествено ремонтиращи фирми. “Не мога да ви кажа нищо, освен “абсурд”. С възмущение съм гледал как се чупи паве”, каза бившият телевизионен водещ.

За проблемите с детските градини

Кандидатите на “Продължаваме промяната – Демократична България”, “Спаси София” и ГЕРБ сблъскаха знания за липсващите места в детските градини. Антон Хекимян първо посочи, че не достигат 2 хил. места в детските градини, отделно има липсващи места в яслите, но не уточни цифра. Заяви, че за 3 г. могат да бъдат построени 37 детски градини. “Община и държава трябва да работят заедно, защото в някои от районите липсват терени”, каза Антон Хекимян.

Васил Терзиев контрира, че недостигащите места са 10 хил. (общо за ясли и детски градини), а със започнатите сега строителства ще бъдат намалени до 6 хил. По думите му трябва да се построят около 25 нови детски градини. Даде заявка при кандидатстването за място в ясла и детска градина да се взима предвид не само къде живеят, а и къде работят родителите.

За обществения ред

Васил Терзиев се обяви за “единно решение, което всеки софиянец да има телефона си”, с което да може да се подават сигнали за нередности в градска среда, като има и проследимост за потребителите за казусите, за които информират. “Много е лесно да се обещае приложение, в което хората да изпращат снимки”, каза Антон Хекимян. Конкретно допълнително предложение за свързване на администрацията със софиянци той не посочи, но държеше да покаже, че той е гарант: “Аз съм човекът, който може да чуе хората. Изслушвал съм проблемите, решавал съм ги”.

 

Кандидатът на ГЕРБ насочи към “убийствата на пътя” и “джигитите на пътя” (чести изрази в телевизионния ефир) за тежки катастрофи. Хекимян заяви, че уличните камери в София да се включат в системата за наказания на пътя. Терзиев отвърна, че управата на столицата досега е купила стотици устройства, които само отчитат трафик, но не и нарушения. По думите му в годините не са положени усилия за познатите проблеми с нарушенията на пътя: “Трябва много активна работа и с парламента, и законови промени, за да се ограничат гонките по пътищата, да се въведе зона с ограничение от 30 км./ч.”, каза Терзиев. Опонентът му отговори, че при законови промени купените досега камери лесно и нескъпо могат да се пригодят.

Велопроблемите на София

“Много километри велоалеи може да се построят в София”, каза Антон Хекимян. И двамата претенденти за кмет на София отбелязаха, че сегашните не са свързани и “свършват в нищото”.

Попитан от Васил Терзиев дали знае колко километра са велоалеите в София, Антон Хекимян каза, че е сигурен, че опонентът му знае. Терзиев каза, че са между 65 км. и 116 км. и се ангажира в рамките на мандат да бъдат построени 100 км. нови велоалеи.

 

Много трудно в един построен град свързваш велоалеи. Много съм работил по тази тема, правили сме репортажи. Понякога няма как да свържеш една велоалея с друга”, каза Хекимян. И той, и Терзиев казаха, че един мандат е достатъчен за велопрограма за София.

Васил Терзиев обяви, че трябва да се работи с данни и с “Екипът на София” са картирани велотрасетата и има идеи как да бъдат свързани. Попитани за обещание да се стигне безопасно с колело от ул. “Шишман” до дадена точка, Хекимян заяви Южния парк, а Васил Терзиев посочи бул. “Сливница”.

Парковете и строителството

За завземането на паркови пространства от строежи Антон Хекимян заяви, че за решаването на проблема трябва подкрепа и от държавата. Каза, че проблемът с отчуждаването на терените е отдавна познат, но въпреки това парковете са пазени от общия устройствен план на София.

Терзиев контрира, че решаването на проблема с отчуждаването на имотите вече струва 10 млрд. лв., тъй като сумата се е трупала с години заради нерешаването на проблема.

Конкретно Терзиев и Хекимян спориха за състоянието на Витоша. От изказването на бившия телевизионер стана известно, че смята проблемът с лифтовете в планината за трудно решим, защото има спор със собственика. В отговор Терзиев каза, че трябвало разговорите с него да продължат.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране