10.10.2023 | 13:28
Денков: Ако нямате позитивни идеи, плашите хората
"Ако този конфликт се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима"

Правителството навърши четири месеца от встъпването си в длъжност.

По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии.

“Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Държавата Израел”, заяви премиерът акад. Николай Денков и поясни: “Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещите”.

“Ако този конфликт се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима”, каза премиерът.

Премиерът коментира и дали е спокоен, че получава достатъчно информация от нашите служби при условие, че израелските служби са били така пробити. Той сподели, че не е спокоен и обясни, че това, което се случи в следващите близки години, ще определи живота на децата ни.

Според премиера за момента не трябва да се преосмисля дерогацията за руския петрол.

Николай Денков коментира инфлацията в България. “Инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение и у нас. По отношение на храните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън”, заяви той.

Премиерът призна, че е бил нужен рестарт на почти всички сектори без изключение. “Това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в преговорите с аграрните производители, има много проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием”, обясни Денков. По думите му много от усилията на правителството са скрити от обществеността, но ги има.

Той изтъкна, че например е рестартирал и преговорите за Шенген и Еврозоната и вече почти всичко върви по план. Той изрази надежда, че България ще бъде приета в Шенген през декември месец.

“Миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както досега, но не може. Затова е важно и ясно да се разбере – промените ще се случат”, категоричен бе министър-председателят.

“Повече няма да затваряме административно толплоелектрически централи. Трябва да поддържаме енергийната сигурност и с въглищните централи, това са години напред, след това има години за рекултивация на мините. Това са промени поне до 2043-2045 г. Докато не започнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък”, настоя той.

“Докато се търсят политически дивиденти от ситуацията, както е с вота на недоверие, както е с кметската кампания, например в Старозагорския регион и в някои други региони, всеки, който няма какво друго да предложи на хората, ще гледа да вдигне напрежението. Като нямате позитивни идеи опитвате това – да плашите хората”, каза Денков.

Премиерът коментира и строителството и по-точно това на магистралите. “Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност, каквато искаме. Причините са две. Строи се в момента, отпуснаха се средства към общините, има средства и за зимно почистване”, увери той.

Относно заплатите в НСИ, премиерът съобщи, че е проверил каква е ситуацията. “Оказа се, че 2019 г., 2020г., 2021 г., 2022 г. те са имали редовно увеличение с по 10% за всяка една от тези години, за разлика от други администрации. Също така 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен през пандемията, са получили допълнително увеличение с 30%. Аз разбирам притеснението. Но ако погледнете сумарното увеличение спрямо сумарната инфлация, то увеличението е по-голямо. По никакъв начин не казвам, че това е достатъчно, но се опитваме да балансираме заплатите в администрацията и да няма големи разлики”, каза Денков.

Във връзка с увеличените случаи на болни от COVID-19, министър-председателят призова никой да не се поддава на паниката и страха, които се всяват в гражданите. По думите му няма никаква причина да връщаме маските и да променяме правилата за здравна безопасност. Случаите на COVID са такива, че ние се намираме в най-ниската зона. В момента няма претоварване на здравната система“, каза Денков.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране