19.10.2023 | 12:16
Денков за руските изтребители над Черно море: Работим, за да се противопоставим на руската доминация
По темата с охраната на границата с Турция премиерът отбеляза, че има „много съществен напредък“

Руската държава от години вече се опитва да наложи доминация на военните си сили в Черно море, така че тези опити не са от вчера или днес. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти по повод решението на Москва от вчера руски изтребители МиГ-31 да патрулират за постоянно над Черно море.

„Начинът да се противопоставим на това е да повишим боеспособността на нашата армия, което означава допълнително оборудване с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия и пълна интеграция в Източния фланг на НАТО с нашите съседи, с общото командване на НАТО в Европа. Това е начинът да се противопоставим на този опит за доминация“, допълни министър-председателят.

За идеята на икономическото министерство да предложи на големите търговски вериги да намалят цените на част от основните продукти акад. Денков обясни, че това е „наша обща задача“ да свалим инфлацията, както и да се повиши доверието на потребителите към държавата и веригите.

„Целта е да се опитаме да го направим, без да прилагаме административни или рестриктивни мерки. Защото налагането на таван на цените е показало във времето, че дава краткосрочен ефект“, посочи премиерът.

На въпрос за продажбата на „Лукойл“ Николай Денков поясни, че има единствено интерес за такава сделка с различни компания, подчертавайки, че конкретни разговори за продажба все още не се водят.

Относно решението на правителството да вдигне таксите за пренос на руски газ през наша територия към Сърбия и Унгария министър-председателят обясни, че с новата такса цената на тръбния газ става сравнима с тази на течния.

Ще има една конкуренция в полза на потребителите. Няма никакъв риск за доставките на руския газ до Унгария. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на база на цените, които ще се конкурират. Не виждам и по какъв начин „Булгартрансгаз“ може да бъде засегнат негативно, тъй като не е страна по плащането на таксите. Таксите се очаква да бъдат плащани от „Газпром“, защото една от целите е да се намалят печалбите ѝ, защото с тези печалби се финансира войната в Украйна, обясни акад. Денков.

По темата с охраната на границата с Турция акад. Денков отбеляза, че има „много съществен напредък“.

„Ние охраняваме нашата граница, най-вече заради безопасността на българските граждани. Има много съществен напредък, имаме добро сътрудничество с турската държава. Самите мигранти вече знаят, че това е трудният маршрут. Това е един сериозен коз в предстоящите ни разговори с Австрия“, посочи той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране