21.11.2022 | 11:56
Директорът на “Пирогов” със страхотни новини за Сашко
Спасителите са убедени, че детето се е справило само 8 дни в планината

12-годишният Александър, който в продължение на 8 дни беше в неизвестност, ще бъде изведен от реанимация и преместен в обикновена стая. Това съобщи на брифинг директорът на ”Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Сашко бе намерен жив в събота в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Неговите спасители са доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм.

“Сагата със Сашко приключи успешно”, заяви д-р Димитров. И допълни, че детето няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му. “Всичко, което е необходимо, е направено и няма нещо, което да налага допълнително изясняване”, каза още той. Предстои днес Сашко да бъде преведен от реанимация в нормална стая, след което ще бъде изписан. С детето ще работят психолози.

Един от спасителите на Александър Милко Михалков заяви за Би Ти Ви, че детето не е било босо в планината, а с обувки, както и с дебело яке, подобно на пухенка, но е бил мокър и много кален. “Нашето мнение е, че той е оцелявал. Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода”, каза още Михалков. Вероятно се е хранил с плодове, които е намерил в гората. Сашко не е бил бос, каквато информация се появи. Бил е с маратонки, които са били много мокри, и затова спасителите са го събули. В района има няколко ловни хижи и 5-6 чешми. Не се изключва да се е приютявал някъде на закрито.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пък коментира за БНТ, че Александър през цялото време е бил в планината. “Забавянето от 20 часа и наличието на толкова доброволци затрудни издирването. Решихме, че може детето да е стигнало южните склонове на планината. Точните зони ги установихме след като разгледахме картата. Направихме анализ, че тази зона е най-малко претърсена от запознати хора. Този анализ се оказа успешен”, добави Нешев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране