08.06.2022 | 22:15
“ДПС напусна властта”: Ще оцелее ли правителството?
Корабът потъва и мишките се разбягаха, коментира Мая Манолова

„Ще има управление след днес и бюджетът вероятно ще мине целият“ – това заяви министърът на иконовациите Даниел Лорер, след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите на ИТН от коалицията и напуска управлението.

„Определено не бяхме подготвени за напускането на министри в толкова важен за България момент”, заяви Лорер. По думите му, „Има такъв народ” трябва да бъде част от тази коалиция, така че икономиката да работи по време на война. „От наша гледна точка, работата продължава дотогава, докато има коалиция – с или без „Има такъв народ“.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров отговори на изявлението на Трифонов с думите: „Нямаме коментар на този етап, изчакахме да видим изявлението на Слави Трифонов. Това е нещо, което тепърва трябва да обсъдим в Изпълнителния съвет. Ще си следваме приоритетите и целите, които сме поставили и ще видим в какъв формат могат да бъдат изпълнени. Това е ситуация, която не сме я търсили и попадаме в нея по принуда, и ще направим всичко възможно да защитим интереса на гражданите”, каза още той, цитиран от БНТ.

Гюров заяви, че не е очаквал повече или по-малко от ИТН, с оглед на случващото се в последните месеци. “Със сигурност от ситуацията гражданите нямат полза. Учудва ме, че поставят интересите на народа след интересите на политическите партии”, добави Гюров.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова „Има такъв народ“ да се върнат на масата за преговори. “Със сигурност всички ние, участниците в тази коалиция, често сме имали желание да сложим край, но тук не е въпросът за нашия комфорт. Това, което липсваше в изказването на Слави Трифонов, е какво следва за страната оттук нататък. Той може да си мисли, че слага край на агонията за себе си, но със сигурност агонията за страната няма да приключи по този начин. Ние трябва да поемем отговорност за управлението на страната или ще я тласкаме към избори“, коментира той пред репортери.

Иванов призова четирите формации да се върнат към преговорите и да променят функционирането на коалицията, за да не се правят безотговорни действия, които “само ще удължат агонията на страната”. На въпрос дали това е реалистично, той отговори с думите: “Реалистично е всичко, за което има воля и отговорност“.

Лидерът на „Изправи се БГ“ и бивш депутат Мая Манолова изглежда доволна от разпадането на коалицията. Тя заяви, че „корабът потъва“ и „мишките се разбягаха”.

Лидерът на опозиционната партия „Възраждане“ Костадин Костадинов написа във Facebook: „Всяка американска приказка си има своя край! Време ни е за Възраждане“. Редица коментари има и извън политическите среди.

https://www.facebook.com/MichelleoftheResistance/posts/557324729370542

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране