22.01.2022 | 12:44
Нинова оправда провалите си с ковид, машините и вътрешни врагове
Поддръжниците й ще поискат конгресът да не приема нейната оставка

Пандемията, въвеждането на повсеместно машинно гласуване и саботажът от страна на вътрешни врагове на БСП – такива са основните причини за катастрофалните изборни провали на левицата според лидера й в оставка Корнелия Нинова. Това се разбра от политическия доклад, който тя изнесе пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП, провеждан днес.

Нинова подчерта, че социалистите са работели за машинния вот, но сега отчита, че той е намалил избирателната активност. Мнозина се притесниха от устройствата и не отидоха до секциите, смята тя. И посочи, че трябва да се преосмисли ефектът от машинното гласуване – като се въведе смесена система, и с хартиени бюлетини, и с устройства, като се позволи на гражданите да изберат метод на гласуване. Така всъщност Нинова се прехвърли на позицията на ГЕРБ – бившите управляващи въведоха точно такава хибридна система през 2020 г.

Същият ефект върху гласоподавателите на БСП е оказала, според лидера в оставка, и ковид пандемията. Инфекцията е възпрепятствала провеждането на предизборна кампания “очи в очи” с избирателите, възрастните хора са се изплашили, описа проблема Нинова. Това, смята тя, също е довело до сериозен отлив на гласове.

Както винаги, Нинова се прехвърли и на проблема с “врага с партиен билет”. Тя посочи, че партията се е изтощила от вътрешни борби, породени от недоволни от реденето на листите, от трайни вражди, от обидени активисти, които работели с други политически сили. Според Нинова това, заедно с другите изредени фактори, е довело до катастрофален отлив на гласове, отишли най-вече в групата на негласуващите.

С едва прикрито негодувание водачът в оставка констатира, че въпреки дългогодишната борба на БСП с ГЕРБ, партията й е била пришита към статуквото от някои от новите политически формации. В същото време, със задоволство посочи, че през последните 3-4 месеца това схващане се е преобърнало и левицата е станала “желан партньор за промяна”. Нинова беше категорична, че БСП не е била приета в четворната коалиция, само за да бъде допълнено аритметически парламентарното мнозинство. “Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас”, декларира патетично тя. И увери социалистите, че “ние сме основен стълб на стабилност, сигурност и професионализъм в управлението на България”.

Тя адресира и въпроса за младите, които напират към върха на партийното ръководство. Нинова предпазливо изтъкна, че трябва да се търси баланс между енергията на младите социалисти и опитът на по-възрастното поколение, а не да се създава разделителна линия млади – стари.

С пренебрежение към президента

При приемането на дневния ред на когреса беше отхвърлено предложение да се прекрати за час работата му, за да може делегатите да се включат в тържествената церемония по встъпването в длъжност на президента Румен Радев и заместника му Илияна Йотова, която се провеждаше паралелно. Искането за прекъсването дойде от представители на вътрешната опозиция. Те използваха момента, за да разкритикуват партийното ръководство, че неправилно е избрало датата на конгреса, която съвпада с церемонията.

Георги Свиленски – шефът на парламентарната група и приближен на Нинова, коментира, че всички социалисти са горди с успеха на Радев. Едно прекъсване обаче прекалено щяло да удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, така или иначе, може да отиде на церемонията. Последва гласуване, на което предложението беше подкрепено едва от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха.

Ще си тръгне ли всъщност Нинова

Дневният ред на заседанието засяга и въпроса за прекратяването на правомощията на Нинова. Последното означава, че трябва да се приеме и решение да започне кампания за пряк вътрешнопартиен избор на новия председател на БСП. Досега намерения да се състезават за лидерския пост са заявили самата Нинова и депутатът Крум Зарков.

Упорито обаче се ширят слухове, че е подготвен сценарий, според който делегатите ще откажат да констатират оставката на Нинова – с мотива, че вината за изборните провали е колективна, на партията, а не на водача. По този начин тя ще запази поста си и няма да се наложи провеждането на пряк избор на нов лидер. За подобно развитие заговори преди няколко седмици изключеният от БСП Кирил Добрев, който е един от най-отявлените противници на Нинова.

Като потвърждение на тази хипотеза дойдоха изказвания на висши социалисти, близки до водача в оставка. Зам.-председателят на партията Ирена Анастасова обяви пред bTV, че от Благоевград е тръгнала подписка в подкрепа на Нинова. “Хората искат конгресът да не констатира оставката и г-жа Нинова да остане председател на партията. От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса”, каза Анастасова. Подкрепящите подписката се аргументират, че Нинова е “превела партията през много тежки периоди”. За подписката потвърди и министърът на туризма от квотата на БСП Христо Проданов пред Нова ТВ.

Източник “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране