21.01.2022 | 15:18
Петков към Русия: Решаваме сами как да организираме отбраната на страната си (ВИДЕО)
България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, подчерта премиерът

“България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори”. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната в НС по повод информацията, че Русия настоява силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

“Призовавам Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно правни ангажименти”, каза още премиерът на България.

Неговото изслушване в парламента след огласяване на искането на Русия бе поискано от ГЕРБ.

ГЕРБ поиска да бъде свикан и извънреден консултативен съвет при президента заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния като гаранция в сферата на сигурността.

В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов подчерта, че въпросът засяга пряко българската национална сигурност и настоя за ясни позиции от държавните институции.

„Правителството и парламентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение. Румен Радев незабавно да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност по горепосочените теми. Трето, да се свика спешно заседание на комисията по отбрана, на което министърът на отбраната да уведоми народните представители и да представи действията и плановете на правителството за осигуряване на българската национална отбрана“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че България не бива да се поддава на руските провокации. Страната ни е направила своя избор и НАТО е гаранция за нашата сигурност, подчерта Иванов.

„България е направила своя избор. Той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност се гарантира в съюз с НАТО и от името на „Демократична България“ искам много ясно да заявя, че ние потвърждаваме този избор и ще развиваме нашето членство в НАТО и няма да се поддаваме на руската провокация, да се опитват да ни върнат към т.нар. сфери на влияние ексклузивни, защото това е същността на позицията на Кремъл.“

 

https://www.facebook.com/watch?v=1064961624072480

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108771435040428&id=100929589157946

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране