07.01.2024 | 11:18
Страхотен! Гришо сломи Руне и спечели титлата в Бризбейн (ВИДЕО)
Нашето момче победи датчанина на финала със 7:6(5), 6:4

Григор Димитров спечели титлата на турнира по тенис на твърда настилка от сериите АТР 250 в Бризбейн (Австралия). Българинът победи във финала със 7:6(5), 6:4 водача в схемата Холгер Руне (Дания). Срещата продължи 2 часа и 19 минути.

Така Григор спечели титлата с пет победи при само един загубен сет.

Трофеят е девети (от 18 финала) на сингъл на ниво ATP в кариерата на Димитров. 32-годишният българин за последно вдигна купа през ноември 2017 г. Същата година той триумфира за първи път в Бризбейн, след като победи Кей Нишикори. При първия финал в австралийския град Гришо отстъпи в спора за трофея през 2013 г. пред Анди Мъри.

От утре хасковлията ще се изкачи до 13-ата позиция в световната ранглиста, изпреварвайки Тейлър Фриц (САЩ).

Григор Димитров трябваше да отразява две последователни точки за пробив още в първия гейм, но успя да намери най-добрите си удари в точния момент и откри резултата. В следващите минути играта беше изключително равностойна, като двамата взимаха подаванията си, макар това не винаги да ставаше лесно. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров поведе с 3-0 точки след два минипробива. Руне успя да върне единия, но сервирайки за сета при 6-5 българинът бе безупречен и успя да се наложи със 7-5 точки и да поведе в резултата след 78 минути игра!

Във втория сет Григор Димитров направи първия пробив в мача изобщо в седмия гейм. Българинът поведе с 40:15 при сервис на Руне, датчанинът отрази първия брейкбол, но при втория извади топката в аут и пробивът стана факт.

Сервирайки за оставане в мача при 3:5, Руне трябваше да отразява два мачбола, но успя да измъкне подаването си. При 5:4 Григор Димитров сервира за мача и не трепна, подпечатвайки си титла №9 в кариерата! За последно българинът бе триумфирал през ноември 2017 г. на Финалите на АТП в Лондон.

“Беше отдавна, когато за последно държах такъв трофей. Малко съм емоционален и ви благодаря за подкрепата. Трудно е да опиша нещата, но първо искам да започна с моя съперник. Страхотен тенисист – няколко пъти сме играли заедно. За толкова кратко време ти постигна толкова много неща. Знам, че това не беше резултатът, който искаше, но бъдещето е светло пред теб и твоя екип. Тепърва идва най-доброто за теб.

Любовната ми история с Бризбейн започна тук преди 11 години. Благодарен съм, че отново мога да бъда тук и да държа отново този трофей, това значи много за мен. Благодаря на моя екип, моите родители трябваше да побързат да отидат до летището. Надявам се, че са следили резултата. Доста уморен съм и ще си взема няколко дни почивка. Много съм щастлив, че съм в Австралия. Ще продължавам по същия начин – благодаря за подкрепата!”, заяви Григор Димитров на награждаването.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0SZA4cTkEcK3hHfm8U5jcqwEayu7cjRJyJK1VcFcry7kMByJ7fZGvAwP1ZfH1Foy6l&id=100077274312251

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране