19.02.2020 | 11:23
Божков финансирал Мая Манолова
Борисов води война за сметка на една групировка срещу друга, типично на мафиозните структури, коментира бившият вицепремиер Димитър Луджев

Активността на Иван Гешев има за цел сплашване на българския бизнес. Това коментира в ефира на „Важното, казано на глас“ по bTV Радио бившият вицепремиер проф. Димитър Луджев по повод повдигнатите обвинения към бизнесмена Васил Божков.

“Хора като Божков и някои други едри бизнесмени си позволиха да финансират опозиционни политически проекти, например в София”, каза професорът. На въпрос дали става дума за Мая Манолова, той потвърди.

Луджев допълни, че е имало натиск и от страна на Америка.

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол.

Според Луджев тази проверка е „прах в очите“, а действията на Гешев са демагогия.

Нищо в неговото минало не подсказва да е имал някога желание да прави ревизия на сделките, коментира професорът и допълни: „Ако прокуратурата имаше желание, би трябвало да започне с тези 395 прекратени следствени дела за тежки икономически престъпления“.

Връщайки се към приватизационните сделки, бившият вицепремиер коментира, че голяма част от тях са били направени по непрозрачен начин и 83% от приватизираните активите са били всъщност ликвидирани.

Вчера напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев отново ескалира.

Държавният глава каза, че въпреки 20-годишния престой във властта, методите на министър-председателя издават битието му от началото на Прехода. В тази връзка Луджев коментира, че в началото на прехода Борисов е бил солиден член на една от знаковите силови групировки – СИК.

“Много добре знаем какви бяха техните методи на сплашване, корумпиране, изнудване…”, коментира професорът. По думите му преди да стане главен секретар на МВР Борисов е бил в подземието на българския преход.

“Ако води някаква война, той води война за сметка на една групировка срещу друга, типично на мафиозните структури”, допълни бившият вицепремиер.

Според Луджев президентът е бил подтикнат с атаките срещу него да създаде политически проект. По думите на професора в момента единствено Радев е алтернатива на сегашното управление.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране