06.09.2020 | 13:35
България чества 135 години от Съединението
Борисов: Необходимо е разбирателство, а не реваншизъм

България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Кулминацията в националните чествания ще бъде вечерта в Пловдив с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението в 20.30 ч., на която се очаква слово да произнесе президентът Румен Радев. Ще присъстват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители. Ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, както и Представителният духов оркестър на ВВС. На ритуала ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Час по-рано пред Военния клуб в Пловдив комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6-ти септември 1885 година – завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

На 6 септември 1885 г. е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: “Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано.”

По традиция празникът започна в катедралния храм “Света Богородица“ в Пловдив, където митрополит Николай отслужи благодарствен молебен.

Президентът Румен Радев сутринта пристигна в родопското село Брестовица по повод Съединението на България. Той присъства на въстановка пред Влаховата къща, която пресъздаде посрещането и укриването в нея на Васил Левски. Президентът откри паметна плоча на Апостола на свободата. По-късно той посети село Първенец, където за да се присъедини към тържествата по случай Съединението.

Борисов: Необходимо е разбирателство, а не реваншизъм

За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, заяви министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук-обръщение по повод 135-та годишнина от Съединението на България.

Вярвам в мъдростта на българския народ. Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно, пише Борисов.

“Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост”, пише Борисов. Според него “на българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук”.

По думите му Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество – доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ.

Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес, казва Борисов. “Сега желанието за ново начало отново е факт, продължава той. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години – защото съединението прави силата”, написа министър-председателят.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране